EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Електроника, ИТ-сектор, аутсорсинг - най-перспективни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Електроника, ИТ-сектор, аутсорсинг - най-перспективни

mail14:40 | 08.08.2011прегледи 2456 коментарикоментари 0


Секторите, свързани с аутсорсинг, електрониката и информационните технологии са с най-добър потенциал растеж. Това е един от изводите в краткия дискусионен анализ на дирекция „Икономически анализи и прогнози" на Министерството на финансите, който оценява потенциала за растеж на секторите на реалната икономика в България. Анализът извежда необходимостта от подобряване на ефективността на производството и констатира, че по време на икономическия бум инвестициите и заетостта не са били насочени към най-продуктивните сектори от реалната икономика в България.
Динамика на производството по сектори
Краткият анализ представя информация за развитието на българската икономика по отрасли в периода 2008-2010 г. Целта е да се идентифицират секторите с по-добър потенциал за развитие.
Секторът на услугите е повлиян в най-малка степен от световната икономическа криза след 2008 г. В анализа са откроени секторите с най-висока доходност, растеж и възвращаемост на капитала, както и отраслите с най-висок марж на печалбата. Маркирани са и отраслите с най-висока производителност на труда спрямо ЕС-27.
В първата част от анализа е разгледано влиянието на кризата от 2008-2010 г. върху отделните сектори на база индекс на продукцията и оборот. Във втората част се разглеждат доходността, производителността и растежът на оборота на фирмите, групирани по отрасли. В третата си част анализът представя секторите с най-много инвестиции в материални активи. Проверена е хипотезата дали инвестициите са насочени към секторите с висок марж на печалба. Четвъртата част е съсредоточена върху конкурентоспособността на българския износ.
За изготвянето на анализа са използвани данни от Амадеус, Евростат, статистическата база данни за стокова търговия на Организацията на обединените нации. Пълния текст може да намерите тук.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg