EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Експерти: ЯЕ да се включи в "Зелената сделка"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Експерти: ЯЕ да се включи в "Зелената сделка"

mail13:15 | 09.11.2020прегледи 514 коментарикоментари 0


Бъдещето на ядрената енергетика в България обсъдиха на онлайн дискусия специалисти от Сдружението Български атомен форум (БУЛАТОМ), представители на държавни институции в енергетиката, бизнес и енергийни организации и експерти от България и чужбина.

„Повече от половината от българите подкрепят развитието на атомната енергетика у нас, а 51% са „За“ изграждането на проекта АЕЦ „Белене“. 44% от хората искат правителството ни да подкрепи включването на АЕЦ в „Зелената сделка“ на ЕС“, сочат социологични проучвания.

Председателят на БУЛАТОМ Богомил Манчев бе категоричен, че атомната индустрия в България има решаващо значение за постигането на екологично чиста икономика и значимо място в бъдещия енергиен микс на страната. „Нашата позиция, защитавана и от цялата ядрена общност в България, както и от големите индустриални консуматори на електрическа енергия, е че тя има място в нисковъглеродния енергиен микс от възобновяеми източници като вятърна и слънчева енергия“, посочи Манчев. По думите му за осигуряването на чиста и екосъобразна икономика в името на бъдещите поколения, ядрената общност в България настоява да се предприемат ясни и категорични стъпки в посока включването на атомната енергия в „Зелената сделка“ на ЕС и да се предвиди финансова подкрепа за развитието на ядрени мощности наред с възобновяемите източници.

БУЛАТОМ представи два меморандума, които ще бъдат изпратени както до българските власти, така и до отговорните европейски институции. Експертите настояват да се включи в стратегията за развитие на енергетиката на страната реализирането на проектите АЕЦ „Белене“ и 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“.

„Голяма част от обществото е неинформирано за атомната енергетика. Изрично обясняваме на хората, че правим АЕЦ „Белене“ на пазарен принцип и пазарът е този, който ще определи цените. Това е много важно и за нас като експерти, и за политическата класа, която носи отговорност, за да разбере населението решенията, които взимаме днес, защото утре ще е късно“, уточни още Манчев. И даде пример, че  Франция, Великобритания, Финландия, Унгария и други държави развиват активно ядрена енергетика.

Председателят на Комисията по енергетика в парламента Валентин Николов коментира, че е нужна информационна кампания в България относно „Зелената сделка“ и мястото на атомната енергетика в нея. „Виждаме ясната тенденция, че българското общество подкрепя развитието на ядрената енергетика и имаме уникалността на това, че вече се движат и двата проекта – АЕЦ „Белене“ и 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“, каза Николов. По думите му до 10 години няма да имаме изградена ядрена мощност, но трябва да започнем този процес, за да осигурим на бъдещите поколения надеждни доставки на електроенергия.

Ръководителят на ЕСО Ангелин Цачев подкрепи тезата, че ядрената енергия трябва да влезе в „Зелената сделка”. Според него двата налични реактора за АЕЦ „Белене“ могат да осигурят на системния оператор „мощност, която ще даде възможност да се справим с предизвикателството да балансираме възобновяемите енергийни източници, които са трудно контролируеми“. По думите му България трябва да се разглежда като част от един общ европейски пазар, защото „предстои пазарно обединение както с Гърция, така и с Румъния“ и това също обуславя нуждата от нови мощности в близко бъдеще.

В дискусията се включи и международният енергиен експерт проф. д-р Холгер Рогнер, който дълги години ръководи програмата на МААЕ за изграждане на капацитет и поддържане на ядрени знания за устойчиво енергийно развитие. Той анонсира, че до две седмици ще бъде представен доклад с основни препоръки към страните от Г-20,  в който се настоява да се поддържат съществуващите АЕЦ, да се строят нови, да се развиват научните изследвания в сектора и ролята им за климатичните промени, както и да се деполитизира атомната енергетика.

„Всички участници в Г-20, включително ЕС, използват ядрена електроенергия и това не е ново. В ЕС има разбиране, че за постигане на климатичните промени трябва да се използва атомна енергия. Но, когато се стигне до мненията на отделните страни, всичко се обръща“, каза още Рогнер. По думите му изказването на „бащата“ на „Зелената сделка“ Франс Тимерманс от преди няколко дни е ясен знак, че ако една страна иска да развива атомна енергетика, ЕК няма да пречи, а напротив -  ще помага.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg