EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Експерт: Нефтът оскъпи газа, а не изборите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Експерт: Нефтът оскъпи газа, а не изборите

mail07:15 | 01.04.2017прегледи 1180 коментарикоментари 0


В коментар за предстоящото увеличение на цената на природния газ, което се очаква да е с около 30 на сто, енергийният експерт Васко Начев обясни в ефира на БНР, програма "Хоризонт", че ценовият скок при синьото гориво у нас се определя от по-високите цени на нефтените деривати на световните пазари: "Колкото и да е неприятно, цената на природния газ трябва да бъде повишена от следващия месец, и това се налага не защото е нечий каприз или защото изборите вече минаха, а единствено поради причината, че цената на природния газ се определя през нефтения индекс или казано иначе - зависи от усреднената цена на петрола за тримесечен период, връщайки се обаче девет месеца назад", посочи Начев, като допълни:

"Ако погледнем графиката с цената на нефта преди девет месеца, веднага се вижда, че поскъпването тогава е между 12 -13 долара за барел. Въпросът е обаче какво налага поскъпването да е с такива проценти, след като иск за повишаване цената на доставката на природен газ от "Газпром" е  13 процента, а "Булгаргаз" иска 30 процента."

Експертът обясни още, че при ценообразуването КЕВР и "Булгаргаз" използват различни счетоводни техники за прехвърляне разходи с цел буферирането срещу резки скокове или спадове на цените. Такъв подход не е съвършен, допълни Начев. Той посочи още, че според него, ако е имало резерви, за да не се стигне до такова драстично поскъпване сега, КЕВР би ги използвала. Васко Начев припомни също, че през януари комисията е разрешила повишение на цената на синьото гориво само с 5 на сто, като още тогава е било ясно, че поскъпването, изчислено спрямо цената на петрола, е трябвало да е 13-15 процента. Отлагането е направено заради социалният ефект от скок на цените в средата на отоплителния сезон.

Във връзка с коментарите от страна на различни браншови организации, че се очаква значително поскъпване на различни стоки и услуги, като следствие от новата, по-висока цена на газа, Васко Начев изтъкна, че тези предупреждения са в голяма степен неоправдани. Експертът коментира още: Така нужната промяна в политиката при доставките на природния газ, засега чрез единствен доставчик "Газпром", може да стане не на фона на някакви "енергийни шлемове" или други енергийни инвестиционни амбиции на някой, а  на фона на обективни промени на европейския пазар на природен газ, изтъкна експертът като подчерта:  Това трябва да е урокът за нашите политици - ниски цени не се постигат с политически договорки, а осигуряване на реална конкуренция, диверсификация, либерализация на националния пазар.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1966