EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Експанзия на "Приста ойл" в ОНД

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Експанзия на "Приста ойл" в ОНД

mail13:45 | 11.12.2012прегледи 1033 коментарикоментари 0


Българската компания "Приста ойл" ще строи в Украйна завод за преработка на отработени масла с екологични технологии. Това съобщи посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи на среща с областния управител на Русе Стефко Бурджиев. Правителството вече е одобрило изграждането му. "Очаква се строежът на завода да започне през пролетта на следващата година в Киевска област. Той е много важен за нас, защото досега ние не сме имали подобно предприятие, където да се събират отработените масла. Това е много перспективен проект", каза посланикът.
"Приста Ойл Холдинг" планира да построи в Татарстан първия в Русия завод за регенериране (възстановяване) на отработени моторни масла. Такова съобщи през май 2012 година в Казан председателят на Съвета на директорите на компанията Пламен Бобоков на заседание на "Татнефтехиминвест-холдинг". Шофьорите в Русия използват годишно 1,4 милиона тона моторно масло. Заводът на стойност 30 милиона долара, който се предлага да бъде построен в Татарстан, по думите на Бобоков, ще преработва на година до 43 000 тона отработено масло, от които ще се получават до 30 000 тона висококачествено масло. Президентът на Татарстан Рустам Минниханов предложил предприятието да бъде създадено в специалната икономическа зона "Алабуга".

Пак през май 2012 година Приста Ойл съобщи, че има нов миноритарен собственик. Asia Debt Management Capital, Hong Kong Ltd (ADM) в консорциум с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) придобиват 30%, които досега държеше американският инвестиционен фонд Gramercy Emerging Market Fund (GEMF).
Сделката има иновативна инвестиционна структура от страна на ADM, която се състои от две части. Първо, инвестиция в капитала и замяна на досегашния миноритарен акционер GEMF. Второ, рефинасиране на получения заем с финансов инструмент, който е съобразен с паричния поток на компанията и на практика би намалил общата задлъжнялост на групата. ЕБВР ще участва при равни условия заедно с ADM в специално регистрираното за целта дружество, чрез което ще бъдат придобити 30% от капитала на холдинговото дружество на Приста Ойл в Холандия (Приста Ойл Груп). Същото дружество, създадено с инвестиционна цел, ще предостави средствата и за рефинансиране на дълга към GEMF. Сделката е частна, което не позволява разкриването на всички подробности по нея. Сумата за рефинансиране на дълга и дела на Gramercy е 48 млн. евро.
Сделката има и трети компонент – инвестиционен заем за растеж (проектно финансиране), който се предоставя от ЕБВР по силата на отделно споразумение, синхронизирано с параметрите на основната сделка. Инвестиционния кредит от ЕБВР е до 12 млн. евро в срок от 7 години. Този заем подкрепя финансово петгодишния бизнес план на Компанията за периода 2012-2016 г., който предвижда няколко нови инициативи за растеж в региона и засилване на присъствието на Приста Ойл в бързорастящия пазар на Турция.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg