EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ексклузивно от НЦИОМ: ГЕРБ - 34%, БСП - 25%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ексклузивно от НЦИОМ: ГЕРБ - 34%, БСП - 25%

mail12:57 | 10.05.2013прегледи 1107 коментарикоментари 0


НЦИОМ предостави пред БНР ексклузивни резултати за намеренията на гражданите да гласуват на изборите тази неделя. 18% се колебаят за кого да дадат своя глас, 27% твърдо няма да гласуват. Делът на посочващите, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори, в това изследване възлиза на 55%. Съобразно професионалните стандарти за представяне на данни от социологически проучвания непосредствено преди избори, НЦИОМ представя резултатите от настоящото проучване като дялове от посочилите конкретна политическа формация, за която ще гласуват. Сред посочващите, че ще гласуват за конкретна политическа формация, разпределението на гласовете за основните политически сили е следното:

ГЕРБ - 34% (±2,9%)
БСП - 25% (±2,7%)
ДПС - 13% (±2,1%)
Атака - 9% (±1,8%)
Други партии - 19%

Не е възможен паритет между ГЕРБ и БСП, както в последните дни обявиха няколко социологически агенции. Въпреки това е трудно да се правят коректни прогнози и неизвестните на предстоящите избори са много.

Още четири партии имат шанс да преминат 4-процентната бариера и те са следните - в напълно произволен ред на изброяването им. Проценти за тях е некоректно да се посочат, тъй като разликите между тях са прекалено малки.

НФСБ
РЗС
ДСБ
Движение България на гражданите

Интерес в последните дни на кампанията предизвикват коалиция „Център – Свобода и Достойнство“ (Христина Христова и Касим Дал), както и Глас Народен на Светльо Витков.

В следващия парламент ще влязат между 4 и 7 партии и затова е некоректно да се прогнозират брой мандати.

19% от имащите право на глас са променили мнението си кого да подкрепят в хода на предизборната кампания. Най-голяма мобилизация за гласуване има в селата, най-слаба е активността да се гласува в столицата.

Резултатите от настоящото проучване на НЦИОМ, приключило четири дни преди вота на 12 май, са такива, че не дават възможност да се направи категорична прогноза за развоя на изборната надпревара.
Неизвестните около вота са следните:

· Високият дял на колебаещи се избиратели и на такива, които не желаят да посочат конкретните си електорални намерения.
· Регистрираният от НЦИОМ непренебрежим дял от избиратели, които през тази кампания декларират готовност да продават гласа си – 12%.
· Част от гласоподавателите все още не са наясно как да отбележат вота си на бюлетината, така че гласът им да бъде зачетен.
· Липсата на достоверна информация в каква форма на поведение ще се изрази протестният вот и как това би повлияло на резултатите от изборите.
· Скандалите в социологическата общност не благоприятстват набирането на достоверна информация. 


Тагове: НЦИОМ, избори
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg