EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еко-мол отваря врати в Бургас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еко-мол отваря врати в Бургас

mail18:00 | 27.03.2012прегледи 890 коментарикоментари 1


На 15 май отваря врати мол Galleria Burgas. 600 нови работни места ще бъдат открити в периода на строителството на "Галерия Бургас" Мол и над 800 след отварянето му, обещават инвеститорите. Инвестицията на компанията GTC* в проекта е 75 млн. евро. Moлът се строи с авангардни технологии, които го превръщат в единствения засега екологичен търговско-развлекателен център в България. Проектиран е да бъде с озеленена пешеходно-паркова зона на покрива си, която да служи за отдих и почивка на многобройните посетители. Сградата, ще бъде част от цялостната вело-транспортна система на Бургас и така ще се впише в общата амбициозна визия за бъдещото развитие на града като един от най-зелените на континента. Galleria Burgas стъпва на Черноморието с най-модерните тенденции за енергоефективна и устойчива архитектура и поставя нови стандарти в строителството. Молът е в процес на сертифициране по световно признатата американска система LEED, според стандартизацията Core и Shell (CS), степен ‘Gold'- златна. LEED (Лидерство в енергийния и екологичен дизайн) е универсална система за устойчивo строителство, разработена преди 19 години в САЩ. В момента LEED е една от най-широко разпространените и признати независими сертификационни системи, с над 10 000 сертифицирани и повече от 32 000 регистрирани проекти в над 100 страни.
Предвидено е сградата и извършваните в нея дейности да бъдат минимално вредни за околната среда и чувствително по-здравословни за служители и клиенти. Високо ефективните технологии ще позволят на търговско-развлекателния център да използва по-малко електричество и вода. Благодарение на енергоефективната климатична инсталация, ще се снижат значително вредните емисии, с което се гарантира комфорт и здравословна среда за посетители и персонал. С над 616 тона годишно ще бъдат намалени емисиите на въглероден диоксид от целия комплекс. Изследванията сочат, че в подобни еко-сгради служителите са по-здрави, отколкото тези в обикновените. Това ще превърне новоизградения мол в лидер на зеленото строителство и първия шопинг център от ново поколение у нас.
Galleria Burgas е разположен върху застроена площ от 53 500 кв. м. и е изграден изцяло с екологични и природосъобразни строителни материали, предимно от региона. Боите, уплътнителите и лепилата в сградата са с ниско съдържание на летливи органични съединения (ЛОС). Това също ще намали замърсяването на въздуха, в полза здравето на персонала и посетителите.
Galleria Burgas ще има "зелен" покрив. Проектиран е като пешеходна площ, със зеленина и заведения на открито. Освен, че е изключително атрактивно, съоръжението силно повишава изолационните качества на сградата. Чрез комбинацията между перфектна изолация и високоефективни инфраструктурна, отоплителна и осветителна системи ще се постигне до 24% по-малка консумация на електроенергия, а топлинният товар ще се намали с до 50%. Отделни елементи на сградата ще се захранват със соларни електропанели.
Молът ще разполага с 1200 паркоместа, като има амбицията да насърчава и алтернативния транспорт. Предвидени са специални открити и закрити паркоместа за велосипеди, както и за превозни средства с ниски емисии и хибриди. Улеснява се и достъпът до обществения транспорт.
Galleria Burgas ще е първият и единствен засега в страната с Екологичен информационен център. Разположен близо до главния вход, центърът ще насочва вниманието на гражданите към глобалните екологични проблеми, ще ги информира за актуални "зелени" теми. Ще дава разяснения как е изграден Galleria Burgas и как се експлоатира, за да постигне отличителните качества на голям обществен обект с максимална енергийна ефективност, щадящ околната среда.
Комплексът ще отговори на очакванията и на най-взискателните клиенти със своите магазини и заведения на 3 нива, сред които ще бъдат представени международни модни гиганти и елитни марки от света на развлеченията. Cinema City ще е операторът на мултиплекс с 10 кино зали. Особен интерес се очаква към международния клуб за здравословен начин на живот Pure Fitness, който навлиза за пръв път в страната именно чрез Galleria./News.Burgas24.bg

*Galleria Burgas е проект на GTC България, която е 100% дъщерно дружество на Globe Trade Centre S.A. (GTC S.A.). GTC е основана в Полша през 1994г. и е една от водещите инвеститорски компании в Централна и Източна Европа. Компанията активно развива бизнес в 10 страни от региона: Полша, Унгария, Чехия, Румъния, Сърбия, Хърватия, Словакия, Украйна, Русия и от 2006г. в България.
Фирмата стъпва на българския пазар с четири проекта в градовете Стара Загора, Варна, Бургас и Русе. Те са част от веригата за търговски центрове GALLERIA, разработена и управлявана в съответствие с международните стандарти.
 

 


Тагове: Бургас, мол
 
Коментари
 
Сивелина - 28-03-2012 г. 17:11:14

Сторителите, които работят на територията на този обект са от Румъния, Турция и Румъния.

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048