EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК получи искане от България за 724 млн.л евро плащане

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК получи искане от България за 724 млн.л евро плащане

mail16:15 | 09.10.2023прегледи 406 коментарикоментари 0


ЕК съобщи, че е получила второ искане за плащане от България за 724 милиона евро от средствата за възстановяване на икономиката от пандемията. Безвъзмездното осигуряване на средствата е свързано с 61 етапа и пет цели, пише в съобщението.

Тези условия обхващат инвестиции в центрове за наука, технологии, инженерство и математика (STEM), подобрения в образованието, научните изследвания и иновациите, "умно" производство, обновяване на сгради, цифровизация на електропреносната мрежа и на железопътните превози, енергийно ефективно улично осветление, възобновяеми източници, съхранение на ток.

Предвидени са реформи за подобряване на предучилищното, училищното и висшето образование, както и ученето през целия живот, насърчаване на електронното здравеопазване, подкрепа за производството на ток от възобновяема енергия и подобрения в енергийната ефективност, развитие на чист градски транспорт.

По-нататъшните реформи са свързани с осигуряването на достъпна, ефективна и предвидима съдебна система и борба с корупцията, отбелязва ЕК. Други реформи обхващат областите на съдебната медиация, процедурите по несъстоятелност, електронното правителство, управлението на държавните предприятия, борбата с прането на пари и обществените поръчки. Предвиждат се и реформи за подобряване на обществените и здравните услуги.

Планът за възстановяване и устойчивост на България се финансира с 5,69 милиарда евро безвъзмездни средства. Плащанията се извършват според резултатите и зависят от изпълнението на инвестициите и реформите от страна на България, посочени в нейния план, допълва ЕК. Комисията ще оцени искането и след това ще изпрати предварителната си оценка на Съвета на ЕС.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg