EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕК налага нови правила при ЦК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК налага нови правила при ЦК

mail11:10 | 30.11.2016прегледи 1553 коментарикоментари 0


Европейската комисия предложи нови правила, с които да подсигури ефективни решения при възникване на проблеми със системните пазарни инфраструктури във финансовата система, известни като централни контрагенти (ЦК), съобщава представителството на ЕК в България.
ЦК изпълняват ролята на посредници спрямо двете страни по сделките с финансови инструменти, включително сделки с облигации, акции, деривати и борсово търгувани стоки (като напр. селскостопански продукти, петрол и природен газ). Те играят решаваща роля за намаляването на рисковете и взаимовръзките във финансовата система. ЦК подпомагат финансовите посредници и крайните потребители, като например предприятията, при управлението на рисковете, свързани със стопанската дейност. Мащабите и значението на централните контрагенти в Европа и в световен мащаб нараснаха в резултат на следкризисните ангажименти, поети от Г-20 за извършване на клиринг чрез ЦК на стандартните извънборсови деривати. Голяма част от договорите за деривати с отворени позиции, възлизащи на общо 500 трлн. EUR в глобален мащаб, преминават през клиринг чрез 17 ЦК в Европа.
Заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис, който отговаря за финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари, заяви: „Предложението ще укрепи в още по-голяма степен европейската финансова система, а също така ще защити интересите на данъкоплатците, тъй като ще разполагаме с правила за действие спрямо изпитващи затруднения централни контрагенти. Това е наложително, тъй като централните контрагенти представляват важен елемент от финансовата ни система, тъй като подпомагат управлението на риска за предприятията. То ще укрепи допълнително правилата за пазарите на деривати, които въведохме след кризата."
 


Тагове: ЕК, правила
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg