EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европейски банки с план, ако еврозоната намалее

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европейски банки с план, ако еврозоната намалее

mail11:44 | 29.07.2010прегледи 552 коментарикоментари 0


Европейски банки започнаха да пресмятат потенциалните загуби от евентуално изключване на някоя страна от еврозоната, съобщава електронното издание на в. Ведомости, позовавайки се на информация на Financial Times. Получила вече запитвания от няколко банки за възможните последствия от подобно събитие, Международната асоциация за суапове и деривативи (ISDA) се е обърнала към свои членове с цел да бъде създаден Консултативен съвет, който да вземе под внимание проблемите при загуба на една от тези страни.
Вероятността от подобно събитие се оценява като много слаба. По думите на говорителя на ISDA „само по себе си създаването на Съвета не означава, че асоциацията поддържа мнението, че такова събитие в възможно.” При това тази година канцлерът на Германия Ангела Меркел предложи да бъдат изключени от еврозоната тези страни, които не удовлетворяват основните финансови потребности. На един по- късен етап тази идея беше категорично отклонена от президента на ЕЦБ Жан – Клод Трише. По думите на запознат с процеса източник, консултативната група ще се състои от приблизително 12 души, основно представители на банки и инвеститори.
Технически, изключването на една страна от еврозоната може да повлияе на абсолютно всички търговски и финансови договори, сключени с тази държава. Затова е важно да бъде предотвратен масов спад на системата, както се случи при случая с Lehman Brothers. Друга група експерти, обаче, се придържат към мнението, че изключване на държава от еврозоната ще причини проблеми само по обществените договори и цялостното влияние ще бъде сравнително ограничено.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg