EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврозона:В сила е "двойният пакет"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозона:В сила е "двойният пакет"

mail11:45 | 03.06.2013прегледи 348 коментарикоментари 0


Двата регламента за подобряване на икономическото управление и за засилване на бюджетния надзор в еврозоната, т.нар. двоен пакет (two-pack), влязоха в сила от 30 май, предаде Франс прес. "Двойният пакет" налага на държавите в еврозоната график и общи правила по бюджетните въпроси. От догодина те ще трябва да публикуват средносрочните си бюджетни планове преди 30 април, а също така да оповестяват проектобюджетите си за следващата година най-късно до 15 октомври. Бюджетите за следващата година трябва да бъдат приети най-късно до 31 декември.
Европейската комисията ще разглежда всеки национален проектобюджет и ще предоставя становище до 30 ноември най-късно. Ако установи сериозни пропуски, тя може да поиска от съответната държава да представи преразгледан проектобюджет. "Двойният пакет" също така засилва контрола върху страните, които са в процедура за прекомерен дефицит: съответните държави членки трябва редовно да предоставят информация на ЕК за мерките, които ще вземат, за да коригират прекомерния дефицит, а комисията може да им изготвя препоръки.
За страните членки, чиято финансова стабилност е сериозно засегната, особено ползващите международна финансова помощ, този мониторинг ще бъде засилен. Ако има вероятност ситуацията в една страна да окаже сериозно въздействие върху финансовата стабилност на еврозоната, комисията може да препоръча на Съвета, представляващ държавите, да поиска от съответните членки да предприемат коригиращи мерки.
"Двойният пакет" допълва реформа на европейския Пакт за стабилност и растеж, който се оформи като пакет от шест законодателни мерки ("six-pack"), приети в края на 2011 година. Той предвижда по-бързи санкции за страните, за които се преценява че са не са достатъчно дисциплинирани по бюджетните въпроси.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1038