EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Еврозона: Инфлацията ↑, безработицата ↓

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозона: Инфлацията ↑, безработицата ↓

mail15:09 | 02.12.2019прегледи 628 коментарикоментари 0


Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната на годишна база нарасна с 1% през ноември след повишение с 0.7% през октомври, когато беше отчетена най-слабата инфлация в региона на единната валута от от ноември 2016 година, показват предварителните данни на Евростат.

Ускоряването на инфлацията е в резултат най-вече на повишението с 2% на годишна база на цените на храните, алкохола и тютюневите изделия след растеж с 1.5% през октомври.

Цените на услугите отчитат растеж с 1.9% след повишение с 1.5% месец по-рано, което успя да компенсира негативния ефект от понижението с 3.2% на енергийните цени след техен спад с 3.1% през октомври.

Индексът на потребителските цени (CPI) се понижи през ноември с 0.3% на месечна база.

Основния индекс на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) се понижи през ноември с 0.5% на месечна база, докато на годишна база нарасна с 1.3%, достигайки най-високо ниво от април и след повишение с 1.1% през предходния месец.

Припомняме, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg