EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ДСК придоби SG Експресбанк

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ДСК придоби SG Експресбанк

mail07:05 | 17.01.2019прегледи 3952 коментарикоментари 0


EconomyNews.bg

На специална пресконференция в София Банка ОТП официално обяви придобиването на Societe Generale Експресбанк от страна на българското ѝ дъщерно дружество Банка ДСК. Експресбанк ОТП груп ще е новото име на Експресбанк.

Стойността на сделката не бе официално посочена, но представителите на банката потвърдиха, че в края на миналата година капиталът на ДСК е бил увеличен с €600 млн. 

Очаква се процесът по сливането на двете банки да продължи до 2020 г., а дотогава те ще функционират като самостоятелни юридически субекти, обясни Виолина Маринова, Председател на УС и Главен изпълнителен директор на Банка ДСК. Маринова ще продължи да бъде начело на двете сливащи се банки.

Затваряне на клонове евентуално ще има само в малки населени места, където няма да е оправдано да има два офиса на банката.

Досега Банка ДСК бе втора по големина в България по активи, а след обединението става втора и по корпоративно банкиране.

Сделката е факт, въпреки атаките и обвиненията, че ОТП е руска банка, подчерта Шандор Чани, Председател на УС и Главен изпълнителен директор на Банка ОТП. По думите му след стрес-тестовете на ЕЦБ ОТП се нарежда на девета позиция сред най-стабилните банки в Европа. Към момента банката оперира в 9 страни, като планира да има присъствие в още поне три държави – Албания, Сърбия и Словения. Капиталът на банката е €50 млрд., а печалбата €1 млрд. Тя има над 18 хиляди клиенти в региона, 4 хиляди банкомата, 36 хиляди служители и още 10 хиляди външни служители.

Като пример за растежа на банката Шандор Чани изтъкна, че само допреди няколко години Дойче Банк е била 150 пъти по-скъпа в сравнение с ОТП, а сега само 1,5 пъти, като това се дължи отчасти и на спад при германската банка.

Официалното съобщение за придобиването

Унгарската OTP Bank Plc. („Банка ОТП“) обявява, че на база подписания договор между „Сосиете Женерал Груп“ и „Банка ДСК“ ЕАД, българското дъщерно дружество на „Банка ОТП“, за придобиване на 99,74% акционерно участие в „Сосиете Женерал Експресбанк“ АД (SGEB), българското дъщерно дружество на „Сосиете Женерал Груп“ и другите местни дъщерни дружества, на 15 януари 2019 г. приключи финансовата сделка по придобиването. Договорът за придобиване между „Сосиете Женерал Груп“ и „Банка ДСК“ беше подписан на 1 август 2018 г.

С пазарен дял от приблизително 6.4% „Сосиете Женерал Експресбанк“ е 7-ата по големина банка на българския банков пазар и като универсална банка е активна както в сегмента банкиране на дребно, така и в бизнес сегмента. В резултат на придобиването „Група ОТП“ ще засили още повече пазарната си позиция в България. Очаква се процесът по интеграция да приключи през 2020 г.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg