EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

До 50 секции в чужбина по преценка на МС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

До 50 секции в чужбина по преценка на МС

mail15:20 | 26.04.2016прегледи 785 коментарикоментари 0


Да се даде възможност за откриване на до 50 секции в чужда държава при провеждане на избори предлага РБ, като броя на секциите ще става по преценка на Министерски съвет. "Смятаме, че това е балансирано решение, защото е въпрос на сигурност, за да може държавата да обезпечи тези секции със служители, които да гарантират честността на вота. Освен това въпросът е финансов", заяви Найден Зеленогорски, съпредседател на ПГ на РБ. Той подчерта, че всички държави, с изключение на Турция, разкриват не повече от 50 секции. В САЩ например на последните избори са били разкрити 36 секции, а във Великобритания - 40, уточни депутатът.
От ПФ, чието предложение е да се гласува само в дипломатически представителства, изразиха резерви, като подчертаха, че ще обсъдят предложението на РБ и си запазват правото да направят свое.
Предстои да се доуточни съпътсваща разпоредба, с която се дава възможност за гласуване на някои места, очаква се тя да бъде приета в четвъртък, уточни лидерът на НФСБ Валери Симеонов. 
"Говори се, че това е едва ли не задкулисие, за да се ограничат правата на българите в чужбина. Моля да няма импровизации, целта е да гарантираме националната сигурност, защото има фактори, които влияят върху политиката в България и това е над всякакви други амбиции и емоции", каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Гражданите ще бъдат заличавани от избирателните списъци едва след като не изпълнят "гражданския си дълг" на два последователни избора от един тип (парламентарни, президентски - б.р.). Това е друг пункт, по който бе постигнато съгласие между партиите, които формират парламентарното мнозинство, обсъждали във вторник сутрин изборния кодекс с участие на премиера.
EN.bg припомня, че според данни на ЦИК на последните парламентарни избори през 2014 година гласувалите в чужбина българи е 130 хиляди, 60 хиляди в Турция и останалите в други части на света. Тези 130 хиляди гласа са стрували на българските данъкоплатци 2 млн.лв.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4234