EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

До 4 години сметището в Суходол става парк

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

До 4 години сметището в Суходол става парк

mail15:29 | 26.05.2010прегледи 2171 коментарикоментари 0


Сметището на София край Суходол ще бъде засипано с пръст и на мястото ще бъдат засадени храсти и трева, за бъде превърнато в парк. Това предвижда проектът за рекултивация на депото, където доскоро се изхвърляха по около 1000 тона боклук, съобщи в. Новинар. Столичната община обяви обществена поръчка за избор на фирма, която за 4 години да рекултивира 128 дка от сметището.
Столичната община обяви обществена поръчка за избор на фирма, която да рекултивира 128 декара от сметището в Суходол в следващите четири години. Това предвижда проектът за превръщането на софийското сметище в парк. Новата обществената поръчка засяга тази част от депото, в която в края на миналата година се изхвърляха по 1000 тона отпадъци на ден.
Целта на рекултивацията е да се гарантира предотвратяване на отрицателните ефекти върху околната среда като замърсяване на почвата, подземните и повърхностните води, въздуха. Бъдещият изпълнител ще трябва да извози част от отпадъците в частта на депото, която все още работи. Трябва да уплътни боклука и да го покрие с пръст, както и да направи канали и колектори, които да отвеждат течностите и газовете, отделяни от сметта. Газовете ще се оползотворяват в специална инсталация.
Биологичната рекултивацията включва покриването на отпадъците със 70-сантиметров пласт от земни маси и 30 см хумус. След това 39 дка от бившето сметище трябва да бъдат засети с трева, а 89 дка - с храсти. Според експерти земята няма да може да се обработва, затова ще бъде парк. В обявлението за обществената поръчка не е посочена прогнозна стойност за работата. Гаранцията за участие обаче е 100 хил. лв., а по закон тя е до 1% от стойността, което означава, че договорът ще е за поне 10 млн. лв. Документи за участие се подават до 21 юни, когато ще бъдат отворени и офертите.
По същия начин трябва да бъде рекултивирана и тази част от депото, която в момента се използва. Очаква се тя да продължи да събира боклука на софиянци до построяването на завода за оползотворяване на отпадъците през 2012 г.
През 2005 година тогавашният кмет Стефан Софиянски затвори сметището в Суходол и въведе балирането като начин за депониране на софийския боклук. Преди три години, когато кмет на София беше Бойко Борисов, общината и Министерството на екологията решиха отново да отворят депото, защото балирането се провали като метод, а Европейската комисия оказа сериозен натиск върху България.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg