EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

До 20 % спад на цените на GSM разговори, очаква КРС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

До 20 % спад на цените на GSM разговори, очаква КРС

mail15:40 | 07.07.2010прегледи 1619 коментарикоментари 0


Минимум с 15-20 % трябва да намалеят цените на мобилните разговори на дребно, тъй като от 1 юли цените на едро за терминиране на разговорите между абонатите на различните мобилни и фиксирани оператори у нас са се понижили с 40 %. Това каза в интервю за агенция Фокус председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков.
Според него намалението на цените на едро би следвало да намери пряко отражение в сметките на потребителите, които би трябвало също да се понижат.
Цените на едро за терминиране в мобилните мрежи от 1 юли 2010 г. от 20,5 ст. за минута за силен трафик и 15 ст. за слаб трафик, стават съответно 13 ст. и 11 ст.
„Ако няма намаление на цените на разговорите на дребно, това ще означава, че няма гъвкавост и че операторите не реагират на новите пазарни условия. В този случай, Европейската комисия препоръчва регулаторът да извърши анализ на пазара на дребно”, обясни Божков. От 2005 г. постоянната тенденция в Европейския съюз е цените на едро за мобилните разговори да падат.
„Истината е, че в рамките на собствената си мрежа, операторите предоставят едни от най-ниските цени в Европа, но нас като регулатор, а и Европейската комисия, ни интересува колко е средният разход на потребител. А когато се направи това изчисление, ние отиваме на нива по-високи от средния разход в Европейския съюз. Това е така, защото цените на едро между различните оператори са неоправдано високи в България, поради което ролята на КРС бе да предприеме необходимите регулаторни мерки. Очакваме, че намаляването на тарифите на едро ще се отрази и върху крайните цени за потребителя, защото една от нашите най-важни цели е защитата на интересите на потребителите”, обясни Божков.
Председателят на КРС напомни също така, че от 1 юли роумингът в Европейския съюз също е по-евтин. Един от приоритетите на Европейската комисия е премахването на изключително високите цени на разговори в роуминг и изравняването им до 2015 г. с цените за национални разговори. Цената на роуминга през 2008 г. е бил 46 евроцента на дребно за минута, през 2009 г. е паднала на 43 евроцента. От 1 юли 2010 европейските граждани ще осъществяват разговори за 39 евроцента, а от 2011 г. - за 35 евроцента.
Цената за приемане на обаждания в роуминг също намалява - от 1 юли тя вече е 15 евроцента, а през 2011 г ще стане 11 евроцента. През 2008 г. цените са били 22 евроцента, а през 2009 г. - 19 евроцента, отчете Божков.
Падат и цените за SMS в роуминг – потребителите ще заплащат вече 11 евроцента, а операторите помежду си – 4 евроцента.
Общо от 2005 г. цените на роуминга са намалени с 70 % в Европейския съюз. За последните две години, с намесата на КРС, с толкова са паднали и цените за терминиране в България.
Вчера в София се състоя и заключителното заседание на Управителния комитет по българо-испански съвместен проект „Роля на КРС в контекста на либерализиран пощенски пазар”, припомни още Веселин Божков. По този повод у нас на посещение е зам.-министърът на транспорта и благоустройството на Испания г-н Хесус Миранда. Проектът е свързан с транспонирането и прилагането на Третата пощенска директива у нас, която става задължителна от 1 януари 2011 г. за всички страни-членки на Европейския съюз.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg