EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дилма Русеф окончателно отстранена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дилма Русеф окончателно отстранена

mail11:15 | 01.09.2016прегледи 1802 коментарикоментари 0


Мишел Темер положи клетва като президент на Бразилия. Това стана, след като Сенатът отстрани окончателно от длъжност Дилма Русеф по обвинение, че е манипулирала предизборно държавния бюджет. Новият президент обеща да обедини народа и да извади икономиката от рецесията. 

Темер изпълняваше длъжността още от временното отстраняване на Дилма Русеф през май. Снощното решение за импийчмънт означава, че той ще довърши мандата й до 1 януари 2019 година. Темер определи като своя основна задача преодоляването на фискалната криза и 11-процентната безработица. За целта той планира приватизация на държавни активи, ограничаване на публичните разходи и реформиране на пенсионната и осигурителната система. 

Това, което може да попречи на Темер, е продължаващият корупционен скандал около държавната петролна компания „Петробраз“ и съпротивата на сваления президент. 

Русеф се зарече да оспори решението на сенаторите пред съда.

Те смятат, че са ни победили, но грешат. Ще срещнат най-твърдата, най-неуморната и най-енергична опозиция, която едно правителство на преврата може да срещне, каза сваленият от власт президент на Бразилия.

Тя повтори, че е жертва на преврат и предупреди, че извършителите му ще отменят социалните програми, благодарение на които милиони бразилци се спасиха от бедността през последните години.

Отстраняването на Дилма Русеф от властта доведе до дипломатически разрив в Южна Америка. 

Венецуела, Еквадор и Боливия подкрепиха тезата на Русеф, че е жертва на държавен преврат, и отзоваха посланиците си от Бразилия. Новата бразилска администрация отвърна със същата мярка. 

Външният министър Жозе Сера заяви, че венецуелският президент Николас Мадуро все още държи политически затворници и няма моралното право да критикува демокрацията в страната му.

БТА припомня седем ключови момента от историческата политическа криза, довели до импийчмънта на лявата президентка, обви нена в манипулиране на обществени фондове:

1. Най-голямата икономика в Латинска Америка е в рецесия от второто тримесечие на 2015 г., при която се комбинират нарастване на инфлацията, ръст на безработицата и силно влошаване на състоянието на обществените фондове. Икономическата активност се сви с 3,8 на сто през 2015 г., кризата избухна и в крайна сметка засегна Русеф, чиято популярност рязко спадна.

2. На 4 март 2016 г. бившият президент Луиз Инасио Лула да Силва, управлявал страната от 2003 г. до 2010 г., основател на управляващата Партия на трудещите се, беше събуден от полицията. Той беше задържан за кратко и разпитан във връзка с разследването около петролния гигант "Петробраз". През следващите месеци Да Силва беше обвинен за опит за възпрепятстване на правосъдието, получаване на подкупи и пране на пари.

3. На 13 март 2016 г. три милиона бразилци участваха в исторически протести под лозунга "Долу Дилма!". Мащабните протести бяха резултат от месеци на организационна дейност на дясната опозиция, целяща да се поиска оставката на Дилма Русеф и да се протестира срещу корупцията.

Скандалът "Петробраз" все пак засегна Партията на трудещите се, макар и не пряко самата Русеф. Засегната беше и партията на изпълняващия длъжността президент на Бразилия Мишел Темер, както и голяма част от политическия елит.

4. На 16 март Лула да Силва беше назначен за началник на канцеларията на Русеф. Същата вечер федералният съдия Сержио Моро, натоварен със случая "Петробраз", публикува запис на телефонен разговор между президентката и Лула да Силва, който показва, че назначението му има за цел да го защити от евентуално задържане. Същия ден номинацията му беше отменена от правосъдието.

5. В края на март 2016 г. кризата се изостри, след като ръководството на партията Бразилско демократично движение, опора на правителствената коалиция, се оттегли от правителството, подтиквана от лидера си Мишел Темер. Последва верижна реакция. Други политически съюзници също напуснаха президентския кораб. Съдбата на президентката беше на практика предрешена.

6. През април депутатите одобриха с голямо мнозинство започването на процедура за отстраняване на Русеф и изпращането на случая в Сената. На 12 май президентката беше отстранена от власт при историческо заседание на Сената, което откри пътя за провеждане на започналия в четвъртък процес за импийчмънта й. 75-годишният вицепрезидент Мишел Темер, когото тя обвинява в организирането на парламентарен държавен преврат, временно пое поста изпълняващ длъжността. В случай, че Дилма бъде отстранена, той ще остане начело на страната до парламентарните и президентски избори през 2018 година.

7. На 29 август тази година Дилма Русеф показа, че има борбен дух, като се яви лично пред Сената, за да произнесе реч в своя защита. След това отговаря търпеливо и спокойно на въпросите на сенаторите в продължение на над 14 часа.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157