EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Диаманти в шампанско - нова инвестиция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Диаманти в шампанско - нова инвестиция

mail09:10 | 03.05.2012прегледи 2189 коментарикоментари 0


Силвия Стоядинова
Нов и оригинален метод за инвестиция вече се предлага от един от световните лидери в производството, шлифовката и продажба на инвестиционни диаманти и бижута D.I.C. Holding и известната френска марка „HOUS CHAMPAGNE”. Всеки човек, разполагащ със спестени доходи, може да направи вложение в бутилка френско шампанско марка “Louis XV- 1995” със сертифицирани диаманти в нея , големина от 0,3 до 1,0 ct. Повече за новия продукт от директора на D.I.C Мартин Кутнер.
Г-н Кутнер, разкажете ни за новия продукт, който предлагате – инвестиционно шампанско.
-Продуктът „инвестиционно шампанско” съчетава диаманти с добро вино, което е от бласт Шампан, разположена в североизточната част на Франция в басейна на реките Сена и Марне. В кутията с шампанско се слага инвестиционен диамант, чиято цена се определя от големината му. Шампанско с диамант струва от 1000 до 5000 евро.
За първи път ли се предлага в България такова съчетание ?
-Мисля, че да. Ние направихме специален договор с 11 производители във Франция, които бутилират много качествено шампанско. Самата идея за този продукт я лансирахме за първи път преди година в Чехия, досега сме продали 70 бутилки.

Доволни ли сте от резултатите?
-Няма как да не сме доволни. Диамантът е скъп камък, който е познат на планетата от хилядолетия. Тепърва нови диаманти няма как да възникнат, това е станало преди 3 млрд. години, а най-новите са от 200 млн. години. Тяхното количество все повече намалява и е логично цената им да расте. В Централна Европа хората нямат информация за диамантите, а само за златото. Това е причината да се купуват имоти, злато. На Запад 10%-15% от парите хората инвестират в диаманти.
Кои диаманти се продават най-много?
-Малките диаманти до 1 карат са добра инвестиция и това важи не само за България. Цената на такива диаманти в рамките на година се качва със 7-8%. Когато инвеститорът очаква доходност 15% и повече, тогава трябва да инвестира в диамант от 30 000 – 40 000, дори 50 000 евро. За такава сума могат да се вземат от 3-5 дори 7 каратови камъни. Диаманти с такива карати и големина най-много се купуват в България.
Какви хора най-често си купуват диаманти ?
-Не искам да звучи изненадващо, но диаманти купуват както 19-годишни студенти, така и 90-годишни пенсионери. Важно е, че ние успяваме да заинтригуваме почти всички категории хора.
Кой е най-големия диамант, който сте продавали ?
-Той беше 18,43 карата - изключително чист камък, когато го продадохме струваше 5, 1 млн. долара без ДДС.
Има ли в България черен пазар на диаманти ?
-Нашата фирма е член на най-старата диамантена борса и когато си говорим за легален бизнес при диамантите, там има тотално строги правила. Дали има черен пазар не знам, не искам да коментирам, но е много важно от къде са диамантите, какъв е техният произход. Съществува Кимбърлийския процес* и той много строго следи, откъде са добити диамантите, за да не се пазаруват камъни от такива държави, където има войни и се използва детският труд например. Този орган не допуска крадени диаманти, такива които са добити по незаконен начин, така че тук този процес играе много важна роля. Следи се всичко - от добива до самата продажба на диаманта. Черният пазар е бил около 20% преди години, а сега благодарение на работата на Кимбърлийския процес, се предполага, че само около 0.2% от камъните са с нелегален произход. Важно е всеки диамант да има и сертификат от специална лаборатория.
Какви са прогнозите ви за 2012 година ? Какъв ще е пазарът ?
-Очаква се още по-рязко качване на цената на диамантите, защото около 2020 г. се предполага, че добивът им ще спре.

Кимбърлийски процес се реализира в рамките на съветът на ЕС и се бори с незаконната търговия със стоки с голяма стойност, по-специално чрез определянето на мерки, способни да прекъснат връзката между необработените диаманти и кръвопролитните конфликти. Сертификатът на Кимбърлийският процес е неподлежащ на фалшифициране документ, удостоверяващ, че пратка необработени диаманти е съобразена с изискванията на системата за издаване на сертификати.

D.I.C. е чешки международен холдинг със седалище в Прага. Холдингът разполага с 14 клона по света. Основен предмет на дейността му е шлифовка и продажба на инвестиционни диаманти, както и производство на луксозни диамантени бижута. D.I.C. е единственото дружество от Централна и Източна Европа, което e пълноправен член и акционер на най-старата диамантена борса в Антверпен Beurs voor Diamanthandel.


 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg