EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Депутат: Петролните компании са нагли

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Депутат: Петролните компании са нагли

mail15:15 | 25.07.2012прегледи 1808 коментарикоментари 0


В рамките на 11 дни, в България повишиха цената на горивата от 2,50 лв. на 2,73 лв. – с 0,23 лв. Това наистина е безумно и нагло отношение на фирмите на българските пазар, които продават горивата, заяви в парламента депутатът от Синята коалиция Михаил Михайлов.
„Ако си спомняте точно преди летните отпуски миналата година пак с колегата Иванов говорихме за цените на горивата в България и начина, по който се формират те, и за наглото отношение на петролните компании към българския гражданин. Ще Ви дадем абсолютни факти, които ще бъдат в цифри, за да видите как става ценообразуването на петрола в България на ниво потребител”, продължи депутатът. - От началото на февруари до днешни дни цената на петрола на брента варираше от 124, днес е 103.2. Ето ги и цените. Връщаме се назад февруари месец и Ви казвам следното: Брента тогава беше с 20 долара по-висок. Беше 123, стигна до 124 долара. Цената на петрола беше 2.67 , в момента е 2.73. Веднага представителите на петролните фирми сигурно ще кажат „да, ама долара... „ Доларът беше от 1.47 до 1.51лв. Преди няколко дни, когато цената стана 2.73, цената на долара беше 1.56 лв. Т.е. 3,4% е повишението на цената на долара. Следователно няма как да се обясни тази цена. Тази цена от 2.73, която в момента е най- високата цена, при условие, че международната цена на петрола е с 20 долара по-ниска. И веднага другото нещо, забележете какво се случи – в рамките на 4 месеца цената на петрола падна с 27 долара. Но какво се случи на реалния български пазар? Минаваха седмици, минаваха месеци, а спадаше с 2 - 3 стотинки максимум. Стигна до 94 долара брента и изведнъж тръгна да се повишава на международните пазари. Какво се случи в България? В рамките на единайсет дни повишиха цената от 2.50 на 2.73лв. С 23 стотинки за единайсет дни. Вижте справката. Това наистина е безумно и нагло отношение на фирмите, които продават горива на българския пазар. И самият министър днес, пред една телевизия си призна, че наистина в България няма реален пазар на горивата. И с колегата Иванов, много добре знаете от тази трибуна преди една година Ви казахме, че февруари месец 2011г. сме сезирали КЗК. И какво се случи? От 16 март тя казва: „ да има съмнения за картел”. Но днес сме 25 юли и няма произнасяне какво е станало.”, завърши депутатът. Колегата Иванов сега ще Ви представи цифри на кое място сме ние по цена на скъп петрол.
Депутатът Иван Иванов от синята коалиция обвини правителството в разширение монопола на Лукойл. Eто какви са неговите аргубенти"
„Защо КЗК при този драматичен скок на течните горива, не излезе най-сетне с решение относно картел между четирите петролни компании, начело на които е Лукойл? Защо КЗК вече една година бави отговора на въпроса има ли злоупотреба с господстващо положение на Лукойл в областта на авиационното гориво – Лукойл авиейшън, когато бе сезирана от тогавашния министър на икономиката, енергетиката и туризма г-н Трайчо Трайков? Но аз ще добавя и още един момент. През месец декември 2008 г. излезе директива на ЕС относно течните горива, в които има разпоредба, която в продължение на три години управлението на ГЕРБ не я транспонира. Днес директно искаме да заявим, че това се прави умишлено, с което не се позволява да има конкуренция на пазара на течни горива в страната. Чл.31 от тази директива дава възможност, ако българското правителство сключи междуправителствени споразумения със съседните страни членки на ЕС, търговците на течни горива да съхраняват течните горива на територията на съседните страни и да ги внасят в страната за търговия с тях. След като тази част от директивата не е транспонирана всъщност правителството дава голям бонус преди всичко на Лукойл и на още няколко компании, които държейки практически изцяло данъчните складове в страната с високи наемни цени, държат и монопол в търговията с течни горива. Въпросът ни към правителството е защо не работи за създаване на конкуренция, защо разширява монопола на Лукойл и още няколко компании в търговията с течни горива. Това е в ущърб на българските граждани, които отново повтарям, се намират в състояние на упражняван върху тях терор от тези компании за търговия с течни горива.”


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg