EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ДДС за храните няма да се намалява

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ДДС за храните няма да се намалява

mail14:45 | 30.07.2013прегледи 635 коментарикоментари 0


Министерство на земеделието и храните, както и правителството не е обмисляло към този момент намаляване на ставката за ДДС за храни, категоричен бе министър Димитър Греков в интервю за сутрешния блок на БНТ 1. Подобна мярка се подготвя в Румъния, но според министъра не следва при всяка данъчна или законодателна промяна в съседна страна, това да води до очакване за подобни решения и у нас. Той заяви, че се поддържа курс на стимулиране на родното производство с други лостове – повече дотации и субсидии и облекчения в определени сектори, които да направят стоките ни конкурентни и да повишат качеството.
В последните 23 години не всички производства са субсидирани еднакво и при настоящото подпомагане на единица площ не всички земеделски производства се нуждаят от еднакви средства. Според министъра е необходимо диференцирано заплащане за отделни култури.
Министърът коментира и темата за българските продукти. На свободния пазар всеки има право да избира какво да закупува, но правителството като орган има за цел да стимулира и подпомага родното производство. Реално едва 20% от хранителните стоки у нас са с български произход, а останалите са от внос и тъкмо затова отговорността пред българските производители е голяма.
По отношение на размера на европейските субсидии за България министър Греков припомни, че на заседанието на 24 юни т.г. в Люксембург са договорени 13% за обвързани плащания, срещу 3,5% досега, което е ръст от близо 10%. Той посочи още, че за тютюна ще има и национални доплащания, както досега. Дори през тази година тютюнопроизводителите ще получат допълнителни 11,5 млн. лв. За България тютюнопроизводството е важен поминък, защото чрез него се изхранват над 50 000 семейства.
Тютюнопроизводителите обработват земя с почвен слой едва 30-40 см, което не позволява отглеждането на други култури, освен тютюн. Министър Греков уточни, че на последните преговори самият той четири пъти в рамките на три дни е поставил въпроса за подпомагането на този сектор, но няма страна в ЕС, която да е договорила подпомагане за следващия период за тютюнопроизводство.
Министърът посочи, че подкрепя и идеята за съществуването на БДС. Установените стандарти ще продължават да съществуват и ще се върви към въвеждането на стандарти и за други продукти.
Източник: Пресцентър на МЗХ


Тагове: ДДС, храни, Греков
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg