EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Двойно се увеличава доверието в банките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Двойно се увеличава доверието в банките

mail19:17 | 24.04.2009прегледи 3854 коментарикоментари 0


trust_money1Кризата вече сериозно притеснява гражданите, показва национално представително проучване на Институт "Отворено общество". То е проведено през март и април и според него за 5-те месеца от началото на кризата през октомври миналата година, хората, които очакват влошаване на икономиката, се е увеличил с над една четвърт (от 42% на 54%).
Положително е заключението, че видимо нараства доверието към финансовата система в сравнение октомври. Броят на анкетираните изразяващи доверие в стабилността на банките се увеличава почти двойно (от 27% на 48%), а подкрепата за системата на валутен борд нараства от 45% на 55%.
Опасенията за ръст на безработицата обаче са нарастнали драстично (от 20% на 44%), а в същото време очакванията за по-бърз ръст на цените са спаднали (от 32% на 20%).
Антикризисният план "Станишев" обаче не се приема с одобрение. Положителна оценка за мерките изразяват 14% от анкетираните, 16% от тях не ги одобряват, а 68% или не знаят за тях, или смятат, че нищо не е предприето.
Днес се провежда периодичната пресконференция на независимите икономисти от групата Macro Watch. Тя сформирана по проект на Институт "Отворено общество" и в нея участват макроикономически анализатори като Георги Ангелов (Отворено общество), Георги Ганев (Център за либерални стратегии), Лъчезар Богданов (Индъстри уоч), Димитър Чобанов и други.
Кризата носи рискове за България - но те може както да се намалят, така и да бъдат увеличени в зависимост от действията на българското правителство, твърдят от Macro Watch. Според тях ефектите върху България зависят в голяма степен от вътрешната икономическа политика. Тя трябва да пази валутния борд и бюджетната стабилност, както и да подобрява бизнес средата.
"Изключително важно е да не се пречи на приспособяването на икономиката. Възстановяването и оздравяването ще е свързано и с излизане на фирми от пазара, включително и чрез фалит. Гъвкавостта на пазарите е изключително важна в този момент, за да се прехвърлят капиталите и заетите от губещи проекти към такива с по-голям потенциал", се казва в предварителното съобщение на групата.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4073