EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Двe нови инвестиции в зона Божурище

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Двe нови инвестиции в зона Божурище

mail07:03 | 17.08.2016прегледи 1327 коментарикоментари 0


Министърът на икономиката Божидар Лукарски връчи два сертификата по Закона за насърчаване на инвестициите на официална церемония в Министерство на икономиката. Сертификат за инвестиция клас „А“ за изграждане на складова база получи „Дриймс транс“ ЕООД. За изграждане на комплексен логистичен център сертификат за инвестиция клас „Б“ получи „Вак Инвест“ ООД. И двата проекта ще бъдат реализирани в управляваната от държавната „Национална Компанията Индустриални Зони“ ЕАД (НКИЗ) зона в Божурище.

„С днешните сертификати отличаваме още два проекта в областта на логистиката, които ще се реализират в динамично развиващата се индустриална зона „София-Божурище“. С това затвърждаваме не само позициите на България като благоприятна инвестиционна дестинация в сферата на логистиката, но и ключовата роля на индустриалните зони за привличането на български и чуждестранни инвестиции“, заяви министър Лукарски. По негови думи реализирането на тези инвестиционни намерения е пример за ползотворното сътрудничество между държавата, оператора на зоната НКИЗ, Българска агенция за инвестиции и инвеститорите. Той допълни, че подобно сътрудничество е ключово за стимулиране на икономическото развитие в региона на София, който се очертава като водещ логистичен център у нас. На второ място се нарежда Пловдив благодарение на частната „Индустриална зона Тракия“.

Министър Лукарски отбеляза, че към средата на тази година, заедно с настоящите инвестиции, броят им достига девет, като общият им размер е 179.5 млн. лв. и предвижда разкриването на общо 2193 нови работни места. Този показател надвишава почти два пъти размера на заетостта по всички сертифицирани проекти през 2015 г. Три от тези проекти са разположени в Индустриална зона „София-Божурище“.

Инвестиционният проект на „Дриймс транс“ ЕООД предвижда осъществяване на услугата складиране и съхраняване на товари. За реализирането на проекта се предвижда да бъде закупен терен в района на с. Гурмазово, общ. Божурище, върху който да бъде изградена база за складиране на товари: закрити складове с площ 2 000 кв. м., открити складове с площ 25 000 кв. м и офис-сграда с площ 500 кв. м. Размерът на сертифицираната инвестиция възлиза на 3 860 000 лева. Управителят на дружеството Йордан Въчев посочи, че предстои изграждането на логистичен център на площ от 50 дка, като през следващите 5 години ще бъдат инвестирани 100 млн. лв. и ще бъдат разкрити 1000 работни места. Инвеститорът ще ползва редица насърчителни мерки по ЗНИ, които включват индивидуално административно обслужване при съкратени срокове и придобиване право на собственост или ограничени вещни права върху имоти.

Инвестиционният проект на „ВАК ИНВЕСТ” ООД предвижда изграждане на комплексен логистичен център за складиране и съхраняване на товари в индустриалната зона в Божурище в района на с. Гурмазово. Размерът на сертифицираната инвестиция е 1 606 000 лева. Строителните дейности ще включват изграждането на два броя складови помещения с опция за вътрешно административно тяло във всеки склад и прилежаща инфраструктура. Инвеститорът ще ползва 2 насърчителни мерки по ЗНИ - административно обслужване при съкратени срокове и придобиване право на собственост или ограничени вещни права върху имоти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 896