EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Д-р Нешева:Как са разпределени 340 млн.лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Д-р Нешева:Как са разпределени 340 млн.лв.

mail14:40 | 22.02.2012прегледи 435 коментарикоментари 0


Ексшефът на Здравната каса пред bTv.

Водеща: Един друг отстранен със скандал, в случая председателя, вече бившия, на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), госпожа Нешева. Здравейте.
Водещ: Здравейте.
Нели Нешева: Здравейте.
Водеща: Не сте говорили пред медиите от момента, в който подадохте оставката си. Да ни кажете накратко какви са мотивите ви. Помоли ли ви някой да го направите?
Нели Нешева: Аз благодаря на групата на ГЕРБ, че ме подкрепи в решението ми да подам оставка като акт на политическа отговорност с цел намаляване на общественото напрежение, което беше създадено напоследък, като се използваше темата за допълнително материално стимулиране от контролна дейност. Вчера аз дарих моите средства от контролна дейност. Аз подчертава, че това не са бонуси. Това са средства от контролна дейност. Дарих ги на сдружение и изтече информацията вече от медиите.
Водещ: Това се знае. Нека да уточним дали вие, понеже казахте думата „използва се” този случай, смятате ли, какъвто намек имаше от страна на Красимир Велчев и ГЕРБ, че сте паднали в битката между фармацевтични гиганти за по-високи изкупувани от здравната каса цени на лекарства? Твърдите ли го това нещо, което не оспорва начина, по който взриви сетивата на хората, по който си защитавахте 12-те хил.? Това ако сте го гледали отстрани, няма да отречете, че беше прието за нахално от голяма част от хората. Но въпросът е друг. Това ли е истинската причина или смятате, че има втори план?
Нели Нешева: Аз вече се извиних от екрана на една от медиите и, ако съм подразнила някои от медиите, които бяха на пресконференцията, и зрителите, то още един път се извинявам. Но за да отговоря на обществения интерес и да открехна завесата, искам да кажа, че редът, по който се раздава допълнително материално стимулиране от контролна дейност, размерът на които средства е заложен в закона за бюджета на касата, това не са бонуси. Този ред е абсолютно законен.
Водещ: Добре, няма значение.
Нели Нешева: Има голямо значение. Нормативните актове, които узаконяват този процес, са Закон за здравното осигуряване, в който от 2002 година е уреден такъв ред.
Водещ: Вижте, хората в тази бедна държава...
Водеща: Това ясно, че е законово. Големият въпрос е дали...
Нели Нешева: Абсолютно законово. Методиката за разпределение на средствата е изготвена и подписана от работна група от 15 човека.
Водеща: Госпожо Нешева, това, че е законно, никой не го е оспорвал. За морално ли е, се говореше в изминалите дни.
Нели Нешева: Сега ще ви отговоря и за моралното. Важно е да се знае, че не се изисква утвърждаване на методиката от Надзорния съвет, защото е разписано, че управителят ръководи текущия контрол на цялостната оперативна дейност.
Водещ: Вижте, хората се възмутиха, че в тази бедна държава някой е взел 12 хил. Това е...
Нели Нешева: Относно произхода на средствата, в касата не работят държавни служители. Касата не е със статут на държавно ведомство. Затова събраните суми от глоби и санкции не са средства от здравноосигурителни вноски, а от търговската дейност на лечебните заведения-търговски дружества. И в заключение, и тогава ще ви отговоря, още веднъж подчертавам, че средствата са разпределяни като е спазена всяка точка и буква от закона.
Водещ: Добре. Това го разбрахме. Аз още веднъж казвам, че понякога нещата, дори да са законни, възмущават хората. Да оставим това. Вашата оставка е факт, дарението също.
Нели Нешева: Разбира се. И като говорим за законност, прозрачност и отчетност, вчера групата на ГЕРБ повдигна въпроса за бонусите в МЗ. Все още никой не знае как точно, по какъв ред и на кого са разпределени 5 млн., но много по-важно е 340-те млн. лв. трансфер от...
Водеща: Колеги, може ли да направите така, че аз да чувам и да участвам в този разговор?
Нели Нешева: /.../ за който Надзорният съвет на НЗОК с решение два пъти иска отговор за разпределение и за отчета.
Водещ: Понеже връзката не е много добра, извинявайте, само да уточним. Твърдите, че бонусите в здравното министерство не са раздадени...
Нели Нешева: Не, не твърдя. Казвам ви, че решението на Надзорния съвет е, два пъти са поискали отговор как са разпределени средствата – 340 млн., които касата трансферира към министерството. Това е искане на Надзорния съвет, това е решение на Надзорния съвет. Досега няма отговор. Това искам да ви кажа.
Водещ: Добре. Има ли втори план този скандал – извън бонуси, извън пари по закон или чрез заобикаляне при едни или други? Няма значение вече за тези бонуси. Кажете има ли втори план и друга причина и имало ли конфликт между вас, да речем, и Гергана Павлова, която беше отстранена вчера, на тема какви лекарства на каква цена от кого да се купуват?
Нели Нешева: Не е имало конфликт. Гергана Павлова е председател на Надзорния съвет на касата. В понеделник имаше Надзорен съвет...
Водеща: И заместник-министър бивш.
Нели Нешева: ... на който основна точка в дневния ред бе да се разгледат изпратените от всички директори на районните каси предложения за прогнозни бюджети. И според правилата за разпределение на средствата е направен график в понеделник. На заседанието присъстваха седем човека, Гергана Павлова също беше там. Говорихме, че ще се спазят правилата, които бяха направени миналата година. Направи се график, канят се районните директори и заедно разглеждат предложенията, които самите районни са направили /.../ за разпределение на средствата.
Водеща:Госпожо Нешева, искате ли да дойдете в студиото?
Нели Нешева: Да, чувам ви.
Водеща: Госпожо Нешева, искате ли да дойдете в студиото и да проведем този разговор по-лесно?
Водещ: Примерно утре. Можете ли, имате ли възможност да дойдете?
Нели Нешева: Благодаря. Не знам с какво време ще разполагам, но...
Водеща: Добре, ще ви се обадим допълнително.
Водещ: Да използваме, понеже не ни обещавате 100%.
Водеща: Ти чуваш, така ли? Защото аз нямам връзка. Добре, надявам се и в ефира...
Водещ: Един последен от мен въпрос. Смятате ли от това, което в момента става като полемика за цените на лекарствата, че се обслужва фирмен корпоративен интерес с публични средства, а не обществени интереси? Имам предвид ситуацията около Гергана Павлова.
Нели Нешева: Мен в момента ме притеснява единствено факта, че Гергана Павлова е председател на Надзорния съвет, че аз съм в оставка и че трябва да се разпределят средствата по болниците. Това е нещото, което е много важно.
Водещ: Друг беше въпросът.
Нели Нешева: Да, това ме притеснява.
Водещ: Въпросът беше друг.
Нели Нешева: Приятно продължаване на деня.
Водещ: За цените. Нямате отговор на този етап. Добре, благодарим. Накрая затвори телефона госпожа Нешева. Ще я каним.
Водеща: Ще я каним. Аз се радвам, че ще чуваме добре това, което ще ни отговори нашият гост.

снимка:агенция Фокус

 

 

 

 


 


Тагове: Нешева,
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165