EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция:Закон срещу протекционизма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция:Закон срещу протекционизма

mail11:30 | 02.04.2014прегледи 1185 коментарикоментари 0


Гръцкият парламент одобри законопроекта, който открива пътя за предоставянето на нов транш от 8,5 млрд евро на Атина.
Законопроектът мина с гласовете само на депутатите от управляващата коалиция, включваща дясната партия "Нова демокрация" и лявата ПАСОК. Те има мнозинство в 300-местния парламент.
Законът премахва мерките за защита на местния пазар, най-вече на производителите на мляко, книгоиздателите и фармацевтите. Предвиждат се стъпки за увеличаване на вноса на мляко, отмяната на минималните цени върху книгите и продажба в супермаркетите на лекарства без рецепти.
Законопроектът предизвика протестите на браншовете, синдикатите и левите партии.
Всички мерки в закона, изложен върху 225 страници, бяха съгласувани в хода на 7-месечни преговори с тройката международни кредитори – ЕС, МВФ и ЕЦБ.
Новият транш е крайно необходим на гръцкото правителство, което до средата на май трябва да погаси поредната порция от държавния дълг в размер на 9,3 млрд евро. Ако страната бе забавила приемането на закона, тя нямаше да има възможността да преговаря за облекчаване на държавния дълг, който миналата година представляваше 175,5% от брутния вътрешен продукт. Атина се надява, че кредиторите ще удължат сроковете за погасяване на вече предоставените кредити от 30 на 50 години и ще намалят лихвите по тях. /ИТАР-ТАСС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg