EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция ще изнася повече газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция ще изнася повече газ

mail16:35 | 06.12.2023прегледи 721 коментарикоментари 0


Гърция увеличава четири пъти потенциала си за износ на природен газ, съобщи министерството на енергетиката в Атина. Ключова е ролята на терминала до Александруполис, от който България притежава част от акциите.

В началото на следващата година влиза в експлоатация терминалът за втечнен газ до Александруполис, съобщи на международна конференция в Атина заместник- министърът на енергетиката Александра Сдуку. България е акционер в проекта, като притежава 20% от акциите.

Терминалът е с проектен капацитет за регазификация на 5,5 милиарда кубически метра газ годишно и има ключово значение за сигурността на енергийните доставки.

Започва и изграждане на вертикален коридор за втечнен газ от Гърция до Молдова и Украйна, което е гаранция за всички страни от региона, съобщиха от енергийното министерство.

След началото на войната в Украйна втечнения природен газ осигурява енергийните доставки за страните от Югоизточна Европа.

Тези енергийни проекти са стратегически за Европейския съюз и са от полза не само за Гърция, но и за страните от региона и потребителите ,подчерта гръцкият министър Александра Сдуку./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg