EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция се отказва от референдум

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция се отказва от референдум

mail18:00 | 03.11.2011прегледи 587 коментарикоментари 0


Гръцкият премиер Георгиос Папандреу се е отказал от намерението за свикване на референдум по спасителния план на ЕС, след като лидерът на главната опозиционна партия заяви, че ще подкрепи кредитното споразумение. Това твърдят двама представители, близки до министър-председателя, цитирани от Асошиейтед прес. Според източниците, пожелали анонимност, Папандреу е казал това по време на извънредното заседание на кабинета днес. Единият е посочил още, че премиерът няма да подаде оставка въпреки нарастващия натиск и ще изчака изхода от вота на доверие към неговото правителство.
Световните медии определиха гръцкия премиер Георгиос Папандреу като „повелител на хаоса”. На 31 октомври той съобщи, че планира провеждането на референдум за новия спасителен пакет за Атина, съгласуван вече с лидерите на ЕС. Това съобщение предизвика срив на пазарите в Европа, а реакцията на Берлин и Париж бе незабавна. Меркел и Саркози обявиха, че изплащането на поредния транш за Гърция спира до провеждане на референдума, който трябва да покаже дали страната иска да остане в еврозоната. По-рано ключови министри от кабинета и депутати от управляващата партия ПАСОК се противопоставиха на референдума. Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер заяви за германския канал ZDF: „Убеден съм, че трябва да бъде направено всичко, за да не се наложи Гърция да напуска еврозоната, но ако гърците искат това, то никой не може да ги принуди да останат”.
Германският таблоид „Билд” направо призова „Махнете гърците от еврозоната. Достатъчно! Ние гарантираме стотици милиарди евро, за да спасим гърците от банкрут, а сега те искат да решат на референдум дали искат да пестят пари. Мадам Меркел, ние също искаме референдум! Ние също искаме да решим дали да продължаваме да помагаме на гърците с милиарди евро”.
Същевременно Европейската комисия обяви, че в европейските договори няма опция за излизане от еврозоната без напускане на ЕС.
„Еврозоната няма да предоговори условията по спасяването, които е предложила на Гърция”, предупреди Фолкер Каудер, цитиран от ДПА. Каудер оглавява общата фракция на Християндемократическия съюз (ХДС), председателстван от германския канцлер Ангела Меркел, и баварския му клон - Християнсоциалния съюз (ХСС) - в долната камара (Бундестаг) на германския парламент. Той подчерта, че спасителният план е обвързан с ясни условия. "Гърция трябва да ги изпълни. Те не могат да искат да предоговарят условията, при които ще приемат или не", допълни германският политик. На въпрос какво би се случило, ако гръцкият премиер Георгиос Папандреу падне от власт, Каудер заяви, че няма да спекулира с темата, но допълни следното: "Сега в Европа вече винаги трябва да бъдете готови за изненадващи решения. Ние сме подготвени, както каза канцлерът".

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163