EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

Гърция рискува да загуби всичко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция рискува да загуби всичко

mail11:06 | 11.02.2016прегледи 2586 коментарикоментари 0


в. "Вима", Атина

            Правителството на премиера Алексис Ципрас е подложено на съмнение вътре и вън от страната, политическият риск отново се появи, инвеститорите са объркани, а икономиката затъва.

            Всичко това става, докато Ципрас разглеждаше забележителностите при визитата си в Техеран. В Атина обаче оспорването на кабинета е нагорещено до червено.

            Борсата регистрира рекорден спад, а основният индекс стигна до нива от 80-те години. В същото време лихвите по облигациите скочиха в момент, в който останалата част от Европа взима заеми, по-евтини от всякога.

            Всички тези прояви в икономическата сфера не са нищо друго освен израз на рухването на надеждите и пълното поставяне под съмнение на възможностите на кабинета Ципрас да управлява процесите в страната.

            Разочарованието е максимално, обществото ври и кипи заради пенсионната реформа, пътищата са затворени от фермерите, островите се бунтуват заради неспирните бежански потоци, страната е заплашена с изключване и огради, които се вдигат от партньорите й, европейските граници са на път да бъдат преместени по на север към Бившата югорепублика Македония и към България, а икономиката рискува да изпадне отново в маразъм заради бездействието на всички.

             При тази ситуация общите съмнения към кабинета идват от международната икономическа общност, която следи изкъсо и слага на кантара отлаганите и протакани във времето политически ангажименти от страна на гръцкото правителство по споразумението с кредиторите на страната.

             Чуждите инвеститори усещат, че в Атина управляващите нямат сили да  ускорят изпълнението на споразумението до лятото. Подозрението се завръща и всичко е несигурно и неубедително.

               Общо е убеждението, че политическият риск се заражда отново, и че Гърция за сетен път е в плен на Сизифовия синдром и е готова да поеме отново надолу към дъното. Само че ако сега тя иска да направи някакво ново усилие, така че да тръгне напред, товарът за нея ще е наистина непосилен.

                Политически кръгове смятат, че Ципрас и неговото обкръжение усещат натиска на обществото, и че нямат сили да прогласуват мерките, изисквани от кредиторите за финализирането на очакваната от тях първа оценка за извършените досега реформи.

                Партньорите и кредиторите са на мнение, че схемата, която Атина е избрала във връзка с пенсионната реформа, е тя да бъде преместена във времето. На този етап обаче това не дава резултат, а националните разходи за пенсии стоят почти непокътнати.

                 Източници твърдят, че точно по тази причина "квартетът" /ЕК, ЕЦБ, ЕСМ, МВФ/ ще поиска тази реформа за пенсионното осигуряване да бъде приложена незабавно от юни 216 г., а не от 1 януари 2018 г.

                 Очевидно подобно нещо ще доведе до намаляване на пенсии още от сега, а правителството политически не би издържало на това, тъй като е поело ангажимент да постъпи точно обратното, тоест да не орязва пенсии.

                  От тази гледна точка, безизходицата е видима. Хората на улиците са намусени и гневни, а натискът отвън върху страната не дава основания за оптимизъм на кабинета Ципрас.

                  За правителството се задават трудни дни, през които то ще е призвано да направи своя избор и да вземе решения.

                  Отклоняването на общественото мнение от наболелите проблеми вече не сработва. Нападките срещу вестниците и телевизионните канали изобщо не са убедителни.

                    В интерес на истината Гърция се дискредитира, икономиката й не намира изход, а гражданите на страната първи усещат изхабеността на политиците и реагират, като не вярват на големите думи.

                    Ако сега бъдат публикувани нови социологически проучвания, резултатите им ще отразяват спадналото доверие на обществото към партията СИРИЗА и ще отреждат челно място на опозиционната Нова демокрация.

                    Нейният лидер Кириакос Мицотакис вече се е добрал до такива сондажи, за да твърди, че в близко време правителството ще бъде подложено на силен натиск, и че предстои масов обрат в настроенията на обществото.

                     Въпреки опроверженията обаче от страна на управляващите, Гърция отново е навлязла в нова фаза на политическа немощ, преди още страната да е реализирала част от усилията, предприети от нея през миналото лято по отношение на собственото й драматично спасение.

                       За жалост опасността Гърция отново да се плъзне към ситуация на пълно оспорване на нейните възможности е реална. А за това със сигурност не са  виновни медиите.  /БТА/               


Тагове: Гърция, ЕС
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg