EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Гърция разрешава полети + етапи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция разрешава полети + етапи

mail12:51 | 03.06.2020прегледи 1414 коментарикоментари 0


Гърция ще разреши от 15 юни полети от още страни членки на ЕС, сред които и Франция, Италия и Испания, предаде Франс прес, като се позова на представител на гръцкото правителство.
Пътниците на тези самолети няма да бъдат подлагани на стриктни мерки за карантина, с изключение на тези, идващи от най-засегнатите от коронавируса райони в тези европейските държави, като например Ил дьо Франс във Франция, областите Ломбардия, Пиемонте, Венето и Емилия Романя в Италия и областите Мадрид, Каталуния, Кастилия-Ла Манча и Кастилия и Леон в Испания.
Това ще зависи от летището, от което е тръгнал самолетът, а не от страната на произход, заяви представителят.
Гърция обяви на 29 май отварянето на летищата си в Атина и Солун за туристи от 29 страни, сред които и петнайсетина от ЕС, считано от 15 юни.
От 15 до 30 юни самолетите ще могат да кацат само в тези два града. Другите регионални летища и тези на гръцките острови ще подновят работа едва на 1 юли.
Според документ на гръцкото министерство на външните работи, разпространен вчера, Гърция се е позовала на препоръките на Европейската агенция за въздушна безопасност, за да определи кои летища в ЕС са все още високорискови във връзка с пандемията.
Ако самолетът идва от летище, което попада в списъка на агенцията за зоните, засегнати от новия коронавирус, то пътниците ще бъдат подлагани на тест при пристигането. Една нощувка ще бъде прекарана в специално предназначен за целта хотел. Ако тестът е отрицателен, то пътникът се самоизолира за седем дни, а ако е положителен, то пътникът е поставен под 14-дневна карантина с наблюдение, казва източникът от министерството на външните работи на Гърция.
Освен туристи от страни от ЕС, пътници от Швейцария, Норвегия и от съседни на Гърция балкански страни, които не са членки на ЕС, ще могат да пристигат на летищата в Атина и Солун от 15 юни. В този списък попадат и Австралия, Япония, Израел, Ливан, Китай, Нова Зеландия и Южна Корея.
След поетапно излизане от изолацията в Гърция, стартирало на 4 май, утре се отварят целогодишните хотели, а на 15 юни и сезонните хотели.
В Гърция има под 200 починали от Ковид-19 и около 3000 случая на зараза.
Туристическата индустрия съставлява около 20 процента от БВП на страната.

МНВР съобщава подробно сроковете за отпадането на ограниченията, засягащи въздушния транспорт:

Ι Етап: 1 юни – 15 юни
Остава ограничението международни полети да могат да пристигат само на международното летище в Атина. Всички пристигащи ще бъдат тествани за коронавирус, като от тях ще се изисква да останат в определен за целта хотел за една нощ. Ако тестът е отрицателен, пътникът ще бъде насочван към домашна карантина за 7 дни. Ако тестът е позивитен, пътникът ще бъде подложен на карантина под наблюдение за 14 дни.

ΙΙ Етап: 15 юни - 30 юни
Международни полети ще могат да бъдат извършвани освен от международното летище в Атина и от това в Солун. Ако полетът идва от летище, което не присъства в списъка на засегнатите региони на Европейската агенция за авиационна безопасност (https://www.easa.europa.eu/SD-2020-01/Airports#group-easa-downloads), пристигащите пътници ще подлежат само на тестване на случаен принцип. Ако полетът пристига от летище в горепосочения списък, всички пътници ще бъдат тествани при пристигане. Задължително е пренощуването в определен за целта хотел. При отрицателен тест пътникът ще бъде насочен към домашна карантина за 7 дни, а ако е положителен – ще бъде подложен на 14-дневна карантина под наблюдение.

III Етап: от 1 юли
Международните полети ще бъдат разрешени на всички гръцки летища. Пътниците ще бъдат подлагани на тест на случен принцип.

Допълнителни рестрикции по отношение на някои страни ще бъдат обявени на последващ етап.
Пристигане без ограничения с наземен транспорт в Гърция от България, както и от Албания и Република Северна Македония, ще бъде разрешен от 15 юни нататък, като пристигащите ще бъдат подложени на тестване на случаен принцип.

Пристигане в Гърция по море ще бъде разрешено от 1 юли, като пристигащите ще бъдат подложени на тест на случаен принцип.

Следва да се има предвид, че Гърция запазва правото си, на всеки един етап, да промени горните разпоредби в зависимост от развитието на ситуацията.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101