EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция получава четвъртия транш от ЕС и МВФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция получава четвъртия транш от ЕС и МВФ

mail09:44 | 25.02.2011прегледи 551 коментарикоментари 0


Европейският съюз и Международният валутен фонд са дали зелена светлина за отпускането на четвъртия транш на стойност 15 милиарда евро на Гърция в рамките на спасителните заеми от тези институции в размер на 110 милиарда евро, които страната ще получи през май, но са поискали от Гърция да прояви по-голяма решителност при прилагането на меморандума за заемите, подписан от правителството, съобщават гръцките вестници.
В. "Вима" пише, че Европейската комисия е дала за публикуване текста със заключенията на инспекторите на ЕК, ЕЦБ и МВФ, извършили за трети път в края на миналата година проверки във връзка с финансовото състояние на Гърция.
В документа се казва, че Гърция е на "верен път" и че е постигнат "по-нататъшен напредък" в реализацията за стабилизиране на икономиката, но се прави и констатацията, че доходите в бюджета за миналата година изостават и че това е причина поставената цел за намаляване на дефицита за 2010 г. да не бъде реализирана. Смята се, че отклонението е доста голямо и че дупката в приходната част на бюджета трябва да бъде запълнена през настоящата година.
"Правителството е поело ангажимент да покрие тази разлика", се подчертава в документа.
За целта се препоръчва кабинетът Папандреу да набележи конкретни мерки за бюджетно оздравяване до края на март и да ги приеме през май, когато страната ще получи и четвъртия транш от спасителните заеми.
В оценъчния доклад на трите институции - така наречената тройка, се посочва като "амбициозна цел" на правителството в Атина да събере по линия на предвидените приватизации около 50 млрд. евро през следващите пет години.
Гърция намали обществените разходи, замрази пенсиите и увеличи данъците, които бяха условие за спасителния заем от 110 милиарда евро, договорени през май миналата година, за да я спасят от банкрут. Кредиторите обаче искат от страната повече.
Траншът от 15 милиарда евро сега трябва да бъде одобрен от финансовите министри от еврозоната и борда на МВФ. Гърция досега е получила 38 милиарда евро помощи.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg