EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гръцката криза има скрити ползи за Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гръцката криза има скрити ползи за Европа

mail15:09 | 02.03.2010прегледи 825 коментарикоментари 0


Кризата около натрупания държавен дълг в Гърция може да е от полза за Европа в дългосрочен план, ако принуди правителствата да предприемат стъпки към справяне с потенциалните големи разходи за пенсии и здравни грижи през следващите десетилетия, съобщава Reuters.
Изминалите години на разцвет, на бързи темпове на икономически растеж и на изключително евтини кредити направиха европейските правителства не толкова внимателни към подготовката на задаващата се вълна от пенсионери. Вниманието едва ли ще се увеличи, ако не е натискът на финансовите пазари.
Кризата в Гърция в момента насочва вниманието на правителствата към тези проблеми и придава политическа обвивка на предприетите вече в Испания, Франция и Гърция пенсионни реформи.
„Проблемите на Гърция поставиха в центъра на вниманието дългосрочните фискални проблеми на редица страни, някои, от които осъзнаха, че скоро могат да се окажат на мястото на Гърция и да търсят спасителна помощ,” коментира пред Reuters икономистът от UniCredit Марко Анунциата. „Един бърз поглед на последствията от икономическата политика сега е достатъчен, за да се поставят на мястото на Гърция тези страни. Затова те трябва да са благодарни на Гърция,” допълва още икономистът.
Политиците излизат на избори веднъж на няколко години и са склонни да приемат определени реформи, за да бъдат преизбрани. Увеличаването на пенсионната възраст изглежда, все пак, по- трудно осъществимо от увеличението на приходите от данъци. И този натиск е именно сега, отбелязва Reuters.
Наистина, кредитните и финансовите пазари са толкова притеснени около Гърция и няколко други европейски държави, че остава само върху натиска върху правителствата да бъдат добавени и проблемите около пенсиите и здравеопазването.  Ако бъдат добавени тези „пасиви”, извън представения баланс, дългът на Гърция ще се увеличи до 875 % от БВП, вместо този от 120 %, официално прогнозиран за тази година, смятат американски икономисти.
Препоръките на експертите са правителствата постепенно да се оттеглят и да позволят на частния сектор да управлява пенсионното и здравно осигуряване.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg