EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Глобяват ли заради задните колани у нас?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Глобяват ли заради задните колани у нас?

mail17:30 | 23.03.2015прегледи 1040 коментарикоментари 0


Във всички страни - членки на Европейския съюз (ЕС), законът изисква задължително ползване на коланите от всички пътници в автомобилите на всички седалки при всички пътувания. В ЕС процентът на ползваемост на коланите на задните седалки е поне 70%.Изследване показва, че ако всички водачи и пътници в автомобилите в България поставят при всяко пътуване обезопасителни колани и превозват деца с обезопасителни столчета и седалки, за година ще бъдат предотвратени около 300 смъртни случая. Ако ползвате колана, три пъти по-малка е опасността да загинете при катастрофа или да получите наранявания – сочи статистиката.
Защо?
Защо обаче трябва да ползваме предпазните колани? При силен удар пътникът на задната седалка с цялата си тежест връхлита върху пътника отпред и така се увеличава вероятността от масово нараняване, а при удар с висока скорост пътникът на задната седалка би могъл да „излети” през прозореца и това да бъде фатално за него. Това са само част от доводите на КАТ за задължително поставяне на предпазните колани отзад.
Санкциите
Голяма част от пътниците смятат, че санкция за неизползване на колани няма, но нередовните пътници се глобяват с по 50 лв., а на водача на автомобила се отнемат контролни точки при констатирано нарушение.
Кои са освободени от глобата?
Според Закона за движение по пътищата (чл.137а) единствените, които могат да не използват обезопасителни коланиq са бременните жени, лицата, чието физическо състояние не позволява използването на обезопасителен колан, водачите на таксиметрови автомобили и инструкторите – при управление на автомобила с учебна цел, а за всички останали коланите са задължителни, независимо на кое място в автомобила се намират. В закона фигурира цял раздел (ХХV), озаглавен “Обезопасителни колани, защитни каски, системи за обезопасяване на деца”, което ни навежда на мисълта, че това не е прищявка на органите на реда.
В крайна сметка ползването на обезопасителните колани не е въпрос на персонален избор, то е дълг за защита на собствения живот и живота на другите. Speed-Press
 


Тагове: колани, глоби
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1110