EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: МСП без квалифицирани работници

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: МСП без квалифицирани работници

mail11:50 | 02.12.2011прегледи 449 коментарикоментари 0


Малките и средни предприятия в Германия - гръбнакът на германската следвоенна икономика, страдат от липсата на квалифицирана работна ръка, предаде DPA. Икономиката на страната продължава да отчита растеж, въпреки дълговата криза в еврозоната, а компаниите се обръщат към засегнатите от кризата европейски страни като Испания, в които безработицата е на високи равнища, както бе направено и през 60-те години.
Германските малки и средноголеми компании не могат да се обърнат към квалифицираните работници от Азия и Индия или към германци, напуснали страната, тъй като тези хора могат да получават значително по-високи възнаграждения в Австралия, Канада или САЩ.
Компаниите от Германия, които могат да предложат по-високи заплати, се опасяват също така да не се "задръстят" със скъпи чуждестранни работници при забавяне на икономическия растеж заради ограничителните закони за наемане и освобождаване на работна ръка в страната.
Работодателите не могат да потърсят служители и сред имигрантските общности в самата Германия, които страдат от висока безработица и усещане за отчужденост. Тези проблеми бяха обект на множество публикации в медиите през октомври, когато бяха отбелязани 50 години от началото на турската имиграция. Проблемът е сериозен, тъй като малките и средни предприятия се равняват на 99,7% от компаниите в страната и дават работа на 61% от всички работници, според данни на института И Еф Ем в Бон. Някои от тези компании се опитват да намерят служители сред квалифицираните безработни млади хора в Южна Европа. Дори обаче да станат по-отворени за негермански работници, тези предприятия имат и друг проблем. "Те са твърде "закотвени" в региони, които не са привлекателни за младите хора", посочва Барбара Бьотхер от Deutsche Bank.
Дали малките и средноголеми германски компании ще изчезнат, питат икономисти. "Не, те ще намерят хората, от които се нуждаят. Но в крайна сметка, за да оцелеят, вероятно ще трябва да изнесат производството си в Азия", отбелязва Бьотхер.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg