EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газ за България и Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газ за България и Румъния

mail16:00 | 01.07.2013прегледи 601 коментарикоментари 0


Казахстан е предложил на Румъния доставки на природен газ чрез разширение на газопровода "Южен поток" от България към Румъния, съобщава агенция Аджерпрес. Румънският премиер Виктор Понта е на обиколка в четири азиатски държави, в рамките на която вчера се срещна с казахстанския си колега Серик Ахметов и с президента на компания КазМунайГаз. На срещата са били обсъдени възможностите за нови инвестиции, а казахстанската страна е предложила да осигури  доставки на газ към Румъния, като възможен начин за това представлява разширение на "Южен поток" от България към Румъния, съобщава Аджерпрес, като се позовава на прессъобщение на румънското правителство.
Партньорите в Казахстан са изразили също откритост и готовност за сключване на търговски договор за доставка на уран за вътрешното потребление на реакторите на АЕЦ Черна вода. Делегацията на Румъния, водена от премиера Виктор Понта, търси в рамките на двустранните срещи да открие възможности за разширяване присъствието на румънски компании на пазара в Казахстан и за развитие на търговските отношения. В този смисъл румънската страна е предложила на казахстанската по-интензивно използване на петролния терминал в Констанца, както и откриване  от страна на казахстанските въздушни линии на полети Астана-Букурещ. Двете страни са се договорили също тази есен да се състои заседание на смесената казахстанско-румънска  икономическа комисия. Правителствени представители на Казахстан са поканили Румъния да участва със собствен щанд на Световното изложение в Астана през 2017 г., се посочва в правителственото прессъобщение.
Официалното посещение на премиера Виктор Понта в Казахстан е първото на подобно равнище в историята на двустранните отношения, отбелязва Аджерпрес. Казахстан е важен за Румъния както заради залежите на въглеводороди (газ и петрол), така и заради геополитическата си позиция - намира се във важна зона за европейската и международната сигурност и стабилност, посочва румънското правителство. В рамките на азиатската си обиколка Понта вече посети
Азербайджан и Казахстан. Предстоят му визити в Узбекистан и Китай.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162