EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Възможна е нестабилност на енергийния пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възможна е нестабилност на енергийния пазар

mail13:15 | 01.09.2023прегледи 590 коментарикоментари 0


Напълно е възможно отново да има нестабилност в енергийния пазар, не само в електроенергийния пазар като цени, но и на пазара на природен газ, на пазара на енергоносители. Затова трябва да сме предпазливи, да си създадем определени буфери, резерви, за да можем да посрещнем едни или други негативни тенденции. Това заяви министърът на енергетиката Румен Радев.

Относно цената на електроенергията, Радев каза, че все още сме в режим на регулирана цена, която е защитена и е оразмерен целият сектор на енергетиката, така че това да е адекватната цена. Няма причина да се притесняваме за цената на ел. енергията за бита, коментира министърът. По повод доставките на природен газ той увери, че няма основания те да не бъдат извършени.

Според Радев страната ни е забавила твърде много стъпките по либерализация на пазара на електроенергия на едро. Най-големите критики, които получаваме от ЕК, са не за това дали подпомагаме битовия потребител, критиката е защо за регулирания пазар на ел. енерия има специално заделени квоти от страна на АЕЦ "Козлодуй", от страна на ВЕЦ-овете в структурата на НЕК, както и квотите за двете американски централи, отбеляза министърът.

По думите му тези въпроси са засегнати в промените в Закона за енергетиката. С промените в Закона за енергетиката старанието на екипа беше да посрещне този вид критики, добави министърът. Той каза, че България е вече в санкционна процедура, а санкциите са парите на българския потребител. С промените в закона се регламентират и определени статути като понятието енергийна бедност, каза още министърът.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg