EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Врачанско селце отхвърли концесия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Врачанско селце отхвърли концесия

mail14:01 | 16.04.2019прегледи 845 коментарикоментари 0


Повече от 97 на сто от жителите на най-малкото врачанско село Мало Пещене отговориха с "не" на въпроса на местен референдум за предоставянето на концесия за добив на естествения минерал глауконит по открит способ в землището на селото, съобщиха от Общинската избирателна комисия /ОИК/ във Враца.
Допитването се състоя в неделя с въпрос: "Да бъде ли предоставена концесия за добив на подземни богатства - индустриални материали - глауконитови пясъчници, от находище "Глория", разположено в землището на село Мало Пещене, община Враца, област Враца". В него са участвали 34 от вписаните в избирателния списък 39 жители на Мало Пещене с постоянен и настоящ адрес или нас 87 на сто от имащи право на глас. Всички пуснати бюлетини са действителни. От тях с отговор "не" на въпроса на референдума са 33 бюлетини или 97,05 на сто. Само една от бюлетините е с отговор "да" на въпроса. ОИК-Враца е решила при тези резултати, че предложението на референдума- за предоставяне на 35-годишна концесия за добив на глауконит, не е прието. Решението е публикувано на официалното електронна страница на избирателната комисия и може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Административния съд във Враца.

До местния референдум се стигна след обществени обсъждания в селата Мало Пещене и Голямо Пещене на инвестиционните намерения на фирмата, кандидатстваща за концесия, както и на подготвения доклад за оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ през миналата година. Находището от глауконит от 600 декара се намира в землищата на двете села, но отстои само на 300 метра от последните къщи на най-малкото врачанско село. Предвижда се суровината, която може да се използва като естествен минерален тор, да бъде добивана по открит способ и да бъде изградена инсталация за нейното разтрошаване. Инициативният комитет от местни жители се възпротиви на даването на концесия за добив на минерала. Мотивите на хората са, че добивът на глауконит ще разруши екологичното равновесие в землището на Мало Пещене и съседните села, където се развива биологично земеделие и има интерес към развитието на алтернативен и екотуризъм. Исканията на инициативния комитет бяха подкрепени от общинския съвет и кметът на Враца. Регионалната инспекция по околната среда и водите във Враца също не прие доклада за ОВОС и го върна със забележки на инвеститора.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg