EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Водещи теми в пресата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Водещи теми в пресата

mail08:43 | 14.11.2014прегледи 1506 коментарикоментари 0


24 часа съобщава на първа страница, че от следващата година възрастта за пенсия ще бъде "размразена" и ще е 61 години за жените и 64 за мъжете. Следва се механизма на бившия министър на финансите Симеон Дянков, възрастта за пенсиониране ще нараства с по 4 месеца всяка година. Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин, след вчерашните си телевизионни изяви, дава интервю и за Стандарт, в което декларира, че няма да се правят промени в пенсионната система, ако няма широко съгласие сред политиците и обществото.

Преса избира за водещо заглавие данни от анализ на Световната банка, че 39 процента от учениците на 15 годишна възраст не разбират какво четат. След нас, по грамотност, е само Колумбия от 44 изследвани държави. Освен това, децата до 15 години у нас са по-малко на брой от пенсионерите. И още неприятна статистика от страниците на "Преса" - сметища, канали и торове тровят реките у нас.

"Училището ни дели децата на бедни и богати", допълва, на първа страница, Труд. Изданието също цитира доклада на Световната банка, който ще бъде официално представен по-късно днес. "Труд" цитира и главния прокурор Сотир Цацаров със заглавието "Ако тефтерът й е проблемът, да й имам държавата!" Цацаров е казал това, на заседание на Висшия съдебен съвет, по повод думи на депутата от ГЕРБ Караянчева за откраднатите тефтерчета на Филип Златанов.

Според вестник Сега, ГЕРБ прекроява основно сектор "сигурност". ДАНС ще стане аналитична служба, пише още "Сега" за проектозакона за МВР. Коментарът на вестника е "Промените изглеждат лесно постижими, въпросът е ще има ли положителен ефект".

Неприятната статистика, отразена във водещите вестникарски заглавия днес, продължава Монитор. 12 души седмично загиват на пътя, и жените вече шофират подпийнали. Пътна полиция отчете увеличение на броя на нарушителките. Друго заглавие в днешния брой съобщава, че Христо Стоичков бил свален от влак в метрото на Амстердам, защото нарушил забраната за снимане на обществено място.

"НЕК атакува консултант на "Белене" с иск за над 800 милиона лева, пише Капитал дейли. Стряскащо е, че съдебната такса от 33 милиона лева е вече внесена от много задлъжнялата държавна компания, коментира изданието.

Стандарт информира с водещото си заглавие за решението на правителството да дава авансово пари за пътища, малки фирми и обучение по европроекти.

Според Телеграф, по Коледа и Нова година 720 хиляди българи ще пътуват, ще похарчим 253 милиона лева за екскурзии. Освен това, очаква се ръст с десет на сто на чужденци у нас по време на зимния сезон, прогнозират туроператори. Заради два пъти по пет дена почивки по празниците, става ясно и че вече се продават билети за обществения транспорт у нас, по данни на автогарите.

Новинар плаши със заглавието си на първа страница "водно ембарго за Пазарджик". Това е заради призива на местното дружество ВиК за частично бедствено положение, река Марица, след обилните дъждове, е сринала десетки метра от брега си и наближава сондажните кладенци на града.

Опозиционните Земя и Дума излизат със заглавия, съответно, "Министър плаши със студена война" и "ГЕРБ няма да връща данък за доходи до 340 лева". "Земя" цитира изказване на външния ни министър Даниел Митов, а "Дума" - председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Езиковедът и преподавател в Софийския университет Владислав Миланов обобщава в интервю за 24 часа, че президентът Плевнелив говори скучно, вицепремиреът Меглена Кунева не може да избяга от брюкселското клише, а езикът на лидера на социалистите Михаил Миков е дървен. Днес Миланов ще представи втора част на книгата си "Езикови портрети на български политици и журналисти". /БНР
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990