EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Вода на Марс & коментар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вода на Марс & коментар

mail09:01 | 06.10.2015прегледи 1185 коментарикоментари 0


Наличието на живот извън рамките на нашата планета е един от големите въпроси, които човечеството си задава. Търсенето на отговор получи вълнуващо развитие тази седмица с изявлението на американската космическа агенция НАСА, че е открила доказателства за течаща вода на повърхността на планетата Марс. Помолихме депутата и астрофизик Йоргос Граматикакис (С&Д, Гърция) да коментира значението на откритието.

Какво означава наличието на течаща вода на Марс?

Преди време мислехме Марс за мъртва планета. Днес картината се промени напълно. Това е планета от огромен интерес за науката и откритието на НАСА е важно, не само защото е технологически много трудно да се установи наличието на вода, но и защото това повдига отново големия въпрос за живота във Вселената.

Какво би било значението за човечеството, ако открие живот на друга планета?

Знаете ли, странно е - всеки иска извънземният живот да съществува. Много е трудно да се каже защо, но ми се струва, че ние не искаме да бъдем сами, не искаме да мислим за нашата планета като изолирана. Затова и търсим - с въображението си, с книгите и с мислите си – зелени, червени или сини човечета. Може и да открием живот на Марс, но той ще бъде под формата на микроби, безкрайно малък, първата най-елементарна частица живот. И никой не знае дали това ще е форма на живот, еволюирала някога в миналото, или нейната еволюция все още ще предстои.

Сигурен съм, че има живот на други места във Вселената. Ние вече знаем това, защото сме открили планети подобни на Земята. Но те са толкова далече, че за жалост никога няма да стигнем до там. Затова може би трябва да обръщаме повече внимание на нашата собствена планета, на бедността и неравенството близо до нас – това е също толкова важно.“

Инвестира ли Европа достатъчно в изследвания и иновации?

Европейският парламент винаги настоява от своя страна за повече инвестиции и дебати по тези въпроси са винаги полезни. И все пак бих казал, че инвестициите в изследвания и иновации никога не са достатъчно.

Изследванията и иновациите са свързани не само с любопитството да бъдат откривани неща, но и водят до големи и полезни изобретения – като лазерите в медицината и промишлеността или медицинските скенери, които спасяват животи. Така че дори и да не открием живот отвъд Земята, нашите изследвания ще подобрят материалите и методите ни и в крайна сметка ние ще се възползваме от техните плодове в ежедневието си.
 

Източник и видео: Европейски парламент


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg