EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Влизането в Англия се облекчава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Влизането в Англия се облекчава

mail08:40 | 20.09.2021прегледи 766 коментарикоментари 0


Британският бизнес приветства решението на британското правителство за облекчаване на условията за влизане в Англия, предадоха световните агенции. Британският министър на транспорта Грант Шапс обяви облекчения на свързаните с коронавирусната пандемия рестрикции за влизане в Англия. От месеци авиационният и туристическият бизнес настояваха за подобна стъпка. Правилата бяха определени от представителите на отрасъла и от пътуващите като много объркващи.
Шефът на Бритиш еъруейс Шон Дойл призова британското правителство дори да направи още по-голяма стъпка, като елиминира всички тестове за изцяло ваксинираните пътници.
Шапс обяви, че от 4 октомври отпада така наречената светофарна система за влизане в Англия. Според тази система страните по света досега се подреждаха в три категории - зелена, оранжева и червена, като правилата за влизане от различните категории варираха от задължителна карантина за сметка на пътуващите в определен от властите хотел в Англия, до влизане с тест и без самоизолация за ваксинираните. Броят на изискваните според системата тестове варираха от два след пристигането плюс един още преди пътуването до един преди пътуването и още един след пристигането. Най-объркващи бяха правилата за пристигане от оранжевата зона, които варираха в зависимост от това дали човек е напълно ваксиниран срещу коронавируса или не.
Сега според промените от 4 октомври оранжевата категория напълно отпада. Категориите вече остават две. Първата е червена, която включва няколко високорискови страни. А втората включва всички останали държави.
Грант Шапс подчерта, че това е една по-проста система, която ще позволи на повече хора да пътуват и да се срещат с близките си, да правят бизнес и да се даде стимул на пътническата и туристическата индустрия. Това е станало възможно и заради факта, че почти 82 процента от хората над 16 години в Обединеното кралство са напълно ваксинирани.
Светофарната система предизвикваше голямо недоволство заради внезапните промени на статута на страните. Много пътници я определяха като несправедлива именно заради това, че в даден момент зелена страна се озоваваше, неоснователно според тях, в оранжевата категория. За хиляди пътници тези промени, случващи се на около три седмици, пораждаха голямо главоболие и напрежение.
Сега от 4 октомври напълно ваксинираните пътници за Англия няма да имат нужда да правят тест преди пътуването от страна, която не е в червения списък. За тях ще се изисква тест на втория ден след пристигането в Англия. Те ще трябва да попълват и форма за локализиране преди пътуването. В края на октомври освен това изискваният ПСР тест на втория ден за напълно ваксинираните, който е по-скъп, ще бъде заменен с антигенен тест който е по-евтин. Пътниците, които се окажат с положителен резултат от теста на втория ден, ще се изолират и ще трябва да направят и ПСР тест, без да плащат допълнително, който ще бъде анализиран и с цел идентифициране на нови варианти на вируса.
Неваксинираните пътници от страните, които не са в червения списък, ще трябва да си направят ПСР, ЛАМП или антигенен тест до 72 часа преди пътуването, а освен това да имат и предварително поръчани и заплатени тестове за втория и осмия ден от пътуването. За неваксинираните пътници ще има и 10-дневна самоизолация, но те ще имат възможност да се освобождават от нея, като си направят тест на петия ден от нея.
С цел стимулиране на туризма Великобритания заяви, че ще признава от 4 октомври и ваксинациите, направени в още 17 страни, в това число Австралия, Канада, Япония, Южна Корея. Досега тя признаваше ваксинациите, направени само на своя територия, в ЕС и в САЩ.
Освен това още от идната сряда - 22 септември, няколко страни, които са в червения списък, излизат от него. Сред тях са Турция, Пакистан, Малдивите, Египет, Шри Ланка, Оман, Бангладеш и Кения.
За влизане от страните от червения списък си остава изискването за карантина в специално предназначен от властите хотел за сметка на пътуващия, както и резервиране на пакет от два теста.
Промените са в сила за Англия. Шотландия, Уелс и Северна Ирландия сами определят своите изисквания. Така например Шотландия реши да не отменя тестовете преди пътуването и да не се отказва от ПСР тестовете на втория ден след пристигането в полза на антигенен тест.
Правителството на Уелс, което вече обяви, че въвежда ваксинационни сертификати в дискотеките и за спортните събития с много зрители, засега проучва промените за влизане в Англия, но призовава за предпазливост и твърди, че тези изменения не са без риск./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg