EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Витоша ски" настоява още за промените

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Витоша ски" настоява още за промените

mail10:45 | 27.06.2012прегледи 508 коментарикоментари 0


На поредната среща с парламентарната комисия по земеделие и гори по Закона за горите представители на природозащитните организации и протестиращите срещнаха упорит отпор по най-важното искане: отпадане на поправката "Гора на хартия, сеч на практика", известно още като "поправката "Витоша ски", която цели да няма отпадане на промяната на предназначението на горите за застрояване, съобщават еко активисти.

Природозащитниците от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" твърдо отстояват позицията си по този текст и няма да допуснат никакви отстъпки.
На срещата природозащитните експерти предложиха решение на проблема с подмяната на старите съоръжения в Природен парк Витоша - изясняване на собствеността и липсващото право на строеж на "Витоша ски" АД върху съоръженията на Витоша. Изненадващо този жест беше отхвърлен от инвеститора "Витоша ски" АД, въпреки че беше изцяло приет от парламента и изпълнителната власт. Това още веднъж показва, че този конкретен инвеститор няма никакво намерение да подменя и поддържа съществуващите съоръжения на Витоша, за каквото е настояването на природозащитниците, скиорите и сноубордистите, на Столична община и на държавната власт. Очевидно инвеститорът търси обслужване на други свои планове за преместване на ски зоната на ново място, което включва изсичане на огромни площи вековни иглолистни гори на Витоша.  По останалите неприемливи поправки в Закона за горите се постигна успех, а исканията на природозащитниците бяха приети от парламента в лицето на депутати от Комисията по земеделие и гори, както и от експертите на парламента, Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите.
Предстои гласуване на ветото на президента върху скандалните поправки утре, сряда, 27 юни 2012 година. Получихме уверения от депутатите, че то ще бъде прието в пленарна зала, а поправките ще се преразгледат изцяло.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159