EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Винетки &ограничения пречат на пътуващите в Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Винетки &ограничения пречат на пътуващите в Европа

mail16:40 | 15.07.2019прегледи 1756 коментарикоментари 0


Жан Лиу, агенция Франс прес
Край на пътешествията с кола до Брюксел, за които решавате в последната минута! Да седнете зад вола в Европа вече изисква известна подготовка, за да можете да маневрирате между електронни пътни такси, зоните с ограничения на движението, за които се изисква регистриране на колата, и различните винетки.

  За първи път Швейцария въвежда винетка за пътищата си през 1985 година. Независимо какъв ви е маршрутът, има един-единствен тип винетка, която важи 14 месеца - от 1 декември на предишната година до 31 януари на следващата и тя струва в момента 40 швейцарски франка  (36 eвро).
    Други страни последваха примера на Швейцария. Те изискват от шофьорите определена сума и като цяло винетките са с  различна продължителност: Австрия, България, Унгария, Словакия, Словения, Чехия . . .
    Трябва, както в Швейцария, да залепите стикера на предното стъкло. Покупката му може да се направи и онлайн  - най-вече чрез специализирани посредници - на границата или в бензиностанция.
    Унгария и Словения имат електронен вариант, докато Австрия предлага избор между физическа винетка и регистриране на номера на колата.
    Пътуването става малко по-сложно, когато няма пункт за плащане на такси по някои (авто)магистрали: за да пресечете Темза по-надолу от Лондон по периферното шосе M25, трябва да платите 2,50 британски лири (2,80 евро) същия ден или на следващия - онлайн или в посочен търговски обект. В противен случай глобата може да достигне 105 лири (117 евро).
    Същият е принципът и за редица други електронни такси в Европа по основните пътища в Португалия, Италия, Ирландия, Норвегия, Швеция и скоро и във Франция ... Това важи и когато искате да влезете с кола в градове като Лондон, Милано, Болоня, Стокхолм, Гьотеборг или Осло.
      
    Няма хармонизиране
      
    Появилите се неотдавна "зони със слаба емисия" (LEZ) на континента също ви задължават да се подготвите добре за пътуването си.
    За да шофирате в центъра на Антверпен, Белгия, с френска кола, трябва да регистрирате автомобила си през следващите 24 часа. Това се прави безплатно, но процедурата налага да изпратите сканиран регистрационния талон на колата. Във всички случаи, ако въпросният автомобил се окаже прекалено замърсяващ, ще трябва да се плаща.
    Брюксел възприе същия модел, но вече предварително трябва да се показва удостоверение, че автомобилът е ваш, а това може да се окаже проблем, ако автомобилът е под наем... Глобата от 150 евро за нарушение на разпоредбата вече удари по джоба някои смаяни туристи.
    И ако белгийските градове не са координирали усилията си, то Германия измисли "екохапче", което е задължително за 58 населени места. За да влезете в 57 от тях, ви е необходима зелена винетка, която се купува предварително в гаражи или бензиностанции.
    Очевидно френският еквивалент Crit'Air не се приема в Белгия, а глобата е 80 евро.
    Черешката на тортата в Германия - със съдебни решения бяха наложени ограничения за движението на най-замърсяващите коли. Засега те обхващат Щутгарт и някои улици на Дармщат и Хамбург. Магистралата A40, която прекосява Рур от единия до другия край, също може да бъде забранена за дизелови коли.
    Германците обаче трябва освен това да се разберат помежду си за разграничаване на дизеловите коли, които засега нямат специална винетка...
    Тази пълна липса на хармонизация, в момент когато Франция, Испания, Холандия или още други белгийски градове подготвят нови зони LEZ, които ще засегнат и чуждестранни коли, "изправя транспорта в ЕС пред нови предизвикателства", признава източник от Европейската комисия.
    "В момента няма никакъв проект за въвеждането на обща европейска винетка", обясниха от Еврокомисията, защото въпросът е от компетенциите на местните власти.
    Брюксел поставя ударението върху информацията за шофьорите основно чрез портала https://www.urbanaccessregulations.eu.
    А що се отнася до потребителите на коли под наем, анкетираните от АФП, то те не виждат никакво неудобство да лепят винетки на предните стъкла.
превод: БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg