EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Взрив в цех за боеприпаси, 15 жертви /обзор/

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Взрив в цех за боеприпаси, 15 жертви /обзор/

mail14:02 | 02.10.2014прегледи 1918 коментарикоментари 0


/обновена/13 мъже и две жени са жертвите на взрива в завода в Горни Лом, потвърди началникът на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Смята се, че сред загиналите е семейство от село Средогрив. Николов не изключи версията за човешка грешка, довела до смъртоносния взрив край Горни Лом.

Час и половина е продължил огледът и разузнаването на терена в района на инцидента в завода в Горни Лом, съобщава МВР. Специализираният екип, в който е участвал и директорът на пожарната главен комисар Николай Николов, е направил снимки и е събрал допълнителна информация за обстановката. Сега оперативният щаб обсъжда възможните действия към момента. На заседанието на Кризисния щаб са поканени близките на хората, които вчера следобед са били на смяна по време на взривовете.

Същинският оглед на мястото ще започне утре сутринта, като бъде спазен срокът от 24 часа от взрива и да не е в тъмната част от денонощието.

Измерванията на атмосферния въздух на 2,5 км от мястото на инцидента не показват превишаване на алармения праг по показатели серен диоксид и азотен диоксид.

С решение на правителството 3 октомври, петък, е обявен за ден на национален траур за жертвите от катастрофалния инцидент в предприятието за производство на боеприпаси край село Горни Лом, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

Какво се случи по-рано?

Сигналът за взрива в завода във видинското село, който е частна собственост, е получен на телефон 112 в 17.05 часа. Заводът произвежда взривни вещества за граждански цели и обезврежда боеприпаси.

За случая е била уведомена Инспекцията по труда, като са изпратени пет екипа на пожарната, четири линейки, както и екипи на полицията. Районът е отцепен, като от МВР допълват, че по първоначални данни, вследствие на взрива няма опасност за жителите на село Горни Лом, което е съвсем близо до завода.

Вследствие на взрива в района на село Горни Лом, община Чупрене, аварираха електрически съоръжения и оставиха клиенти на ЧЕЗ без ток, съобщи пресцентърът на ЧЕЗ България. Комуникациите в района са затруднени.

Три жени са пострадали при инцидента в завода за взривни вещества, съобщи д-р Любомир Виденов, заместник-директор на "Спешна помощ" във Видин. Едната е превозена по спешност в болницата в Белоградчик и след това във Видин. Другите две жени са транспортирани към Монтана. Едната от трите жени е съпруга на кметския наместник на село Горни Лом - Илиян Михайлов. В телефонна връзка той обясни, че очакват влизане на операция, тъй като неговата съпруга е с тежки фрактури. Другата жена, която е в болницата в Монтана е с нараняване на очите. Третата пострадала е била обработена на място от екип на спешен център. Няма опасност за живота и на трите пострадали жени.

Според местни хора, от цехът, в който е станала експлозията, не е останало нищо.

Преди четири години също избухнаха серия взривове в завода за боеприпаси "Миджур" в село Горни Лом. Тогава бяха ранени трима, а двата цеха на завода бяха напълно унищожени.

Взривът е станал във фирма "Видекс", бившият завод "Миджур", който произвежда взривни вещества за граждански цели и обезвреждане на боеприпаси. Служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов каза, че не е ясно, колко души са били в завода по време на инцидента.

Работило се е на две смени. Собствениците са били също в района на завода.

За населеното място, а именно за село Горни Лом, няма никакъв проблем, защото заводът е бил в Стара планина и е отдалечен от самото село.

След проверка на ДАНС, преди 15 дни е направена цялостна проверка на фирмата. Открити са нарушения. Издадени са актовете, но за голямо съжаление след 15 дена се е случил и този взрив. Явно дисциплината в самата фирма не е била на определена висота. В 2010-та също е имало такова произшествие във фирмата. Районът е отцепен. Не се допускат хора, които да влизат и излизат в самия периметър на завода. Лекарските екипи също са там. Също и следователите, които трябва да направят разследването са изпратени там на разположение, за да могат да проведат самото разследване.

Органите на реда не могат да влязат в завода 24 часа след последния взрив, уточни Бакалов.

Ще се ползват безпилотни самолети, които да огледат района, както и роботи, които ще могат да влязат в самия периметър преди тези 24 часа, както и друга техника. Знаете, че министерството на отбраната притежава едни машини, наречени "котки", които вече могат да работят в такива условия.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905