EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Взрив в метрото на Санкт Петербург

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Взрив в метрото на Санкт Петербург

mail18:53 | 03.04.2017прегледи 898 коментарикоментари 0


Най-малко девет души са загинали и над 20 са били ранени при днешния взрив в метрото на Санкт Петербург, съобщи Информационният център на Националния антитерористичен комитет (НАК), цитиран от ТАСС.
"По предварителни данни в резултат на взрива в санктпетербургското метро са загинали девет души. Наранявания, включително тежки, са получили над 20 души. На всички пострадали се оказва медицинска помощ", каза НАК в комюнике.
По-рано представител на руските служби за спешни ситуации съобщи за 10 загинали.
НАК предупреди медиите, че е недопустимо да разпространяват догадки за взрива в метрото на Санкт Петербург.
"Искаме да предупредим всички средства за масова информация в никакъв случай да не разпространяват догадки и предположения. Това внася напрежение сред гражданите. Чух съобщения, че не бил един взрив, а няколко, но ние не разполагаме с такива данни", заяви ръководителят на Информационния център на НАК Андрей Пржездомски в ефира на канал "Россия-24".
Той отбеляза, че антитерористичният комитет съобщава точна и проверена информация. "Скоро ще разпространим съобщение за събитията. Бих искал да се ръководим по реална информация", призова Пржездомски.

Неизбухнало взривно устройство е намерено на централната метростанция "Площад на въстанието" в Санкт Петербург, съобщи Интерфакс. Властите смятат, че самоделна бомба с шрапнел е причинила взрива във влака между спирка "Сенная" и "Технологически институт", при което бяха убити 10 и ранени 50 души, припомня ДПА.

Предполагаемият организатор на взрива в петербургския метрополитен, според някои данни, е попаднал в обхвата на камери за видеонаблюдение, съобщи за агенция Интерфакс анонимен осведомен източник. По думите му камерите в метрото са заснели вероятния организатор на взрива.
По непотвърдени засега данни взривното устройство е било оставено във вагона в чанта. Интерфакс засега не разполага с официално потвърждение на тази информация.
По-рано източник съобщи за агенцията, че във вагона е избухнало самоделно взривно устройство, може би напълнено с поразяващи елементи. Мощността на взрива е била 200-300 грама тротилов еквивалент. Бомбата е била оставена във вагона, сиреч не става дума за терорист самоубиец, посочва Интерфакс.

Санкт-Петербург може и да е бил оазис на спокойствието, но Русия помни и други атентати, които БНТ припомня.

На 29 март 2010 г.: Двоен самоубийствен атентат в московското метро, приписан на две жени камикадзе, известни като шахидки, причинява смъртта на 40 души.

24 януари 2011 г.: Самоубийствен атентат с бомба причинява смъртта на най-малко 35 души и ранява 46 в зоната за пътници, пристигащи с международни полети, на московското летище „Домодедово".

21 октомври 2013 г.: Шестима човека загинаха при атентат, извършен в автобус, пълен със студенти, във Волгоград от жена камикадзе, родом от Дагестан.

29 декември 2013 г.: Най-малко 14 души бяха убити и десетки - ранени, при самовзривяването на жена на железопътната гара във Волгоград.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163