EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ветеринари: Внимателно с рибата за Никулден

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ветеринари: Внимателно с рибата за Никулден

mail09:20 | 01.12.2010прегледи 886 коментарикоментари 0


Започнаха масови проверки на НВМС за спазване на изискванията за предлагане на риба по Никулден.
Да не се купуват риба и рибни продукти от нерегламентирани обекти, съветват от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС). Ветеринарите вече започнаха масови проверки за спазване на изискванията за продажба на риба в дните около Никулден (6 декември).
Генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов разпореди извършването на проверки в цялата страна за нерегламентирана продажба на риба, за търговията с риба в обекти с временни разрешителни за продажба, в специализираните магазини, в специализираните щандове в търговските вериги и в супермаркетите, магазините, складовете и борситe. На проверка подлежат разрешителните за продажба, документите за произход и срока на годност, етикетирането, начина на съхранение и предлагане.
Рибата, която се продава в обекти с временни разрешителни за продажба, трябва да се съхранява в касетки с лед, като разтопеният лед не трябва да остава в контакт с продуктите. Рибата може да се съхранява не повече от два дни при температура от около 0 градуса.
Според Закона за храните санкцията за продажба на риба без необходимите разрешителни за постоянен или временен обект е от 1 500 до 2 000 лв. за първо нарушение. Липсата на документи за произход се санкционира по Закона за ветеринарномедицинската дейност с глоба между 100 и 3 000 лв. в зависимост от това дали нарушителят е физическо или юридическо лице и дали изискванията са нарушавани системно. За продажба на продукти от животински произход с изтекъл срок на годност санкцията може да достигне и до 5 000 лв.

 


Тагове: риба, проверки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg