EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ваучери за гориво за земеделски производители

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ваучери за гориво за земеделски производители

mail08:15 | 18.10.2013прегледи 1057 коментарикоментари 0


Земеделски производители да бъдат подпомагани с ваучери за гориво, предвиждат промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които парламентът прие днес на първо четене. При закупуване на гориво, необходимо за производството на първични селскостопански продукти, земеделските производители ще имат право да приспаднат размера на акциза, посочен като номинална стойност във ваучера. Ваучерът за гориво ще може да бъде използван единствено за покупка на газьол като моторно гориво. На всеки производител ще се полагат не повече от осем ваучера годишно според литрите газьол, за които имат право на отстъпка, посочва комисията по земеделието и горите.
Законопроектът предвижда общата номинална стойност на ваучерите за гориво да се утвърди със закона за държавния бюджет за 2014 г. и да се разпредели между земеделските производители на базата на определени индивидуални годишни квоти за всеки производител.
Ваучерите за гориво ще се издават от Държавен фонд "Земеделие". Схемата за прилагане на държавната помощ за намалена акцизна ставка върху газьола за земеделските производители ще влезе в сила след постановяване на решение от Европейската комисия.

С промените в Закона се предлага увеличаване на акцизните ставки във връзка с поетите ангажименти на страната ни с Договора за присъединяване към Европейския съюз за достигане на минималните нива на Общността. Предвижда се за природен газ,  използван като моторно гориво акцизната ставка да се повиши от 0,85 лв. на 5,10 лв. за 1 гигаджаул, за природен газ, използван като гориво за отопление - от 0,10 лв. на 0,60 лв. за гигаджаул, и за тежките корабни горива - от 600 лв. на 645 лв. за 1000 кг.
България е изпратила до ЕК нотификация за прилагане на намалена акцизна ставка върху природен газ, използван като моторно гориво, в размер 0,85 лв. за 1 гигаджаул за период 6 години считано от 1 януари 2014 г. Очаква се произнасянето на ЕК. Кирил Калфин /ГЕРБ/ коментира, че не вижда как и къде ще се използват ваучерите от земеделските производители. Ще могат ли да зареждат на бензиностанциите или ще трябва да пътуват с  километри да търсят лицензиран склад, попита той.

 

източник:БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg