EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Бюджет без излишък през 2010

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бюджет без излишък през 2010

mail17:21 | 05.08.2009прегледи 743 коментарикоментари 0


100Министерският съвет одобри проект на решение за бюджетната процедура за 2010 г., съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.
С проекта се актуализират сроковете и отговорностите на всички участници в бюджетния процес, определени в края на март тази година и се отменя Решение номер 203 от 2009 г. за започването на бюджетната процедура.
Целта е усъвършенстване на бюджетното планиране, повишаване на ефективността на разходите и на отговорността при разпределението и управлението на финансовите ресурси. По този начин се създават условия за по-добра дискусия и прозрачност при вземането на решения за политиките на правителството, и ще се преодолее двумесечното закъснение в досегашната процедура, допълниха от правителствената информационна служба.
Министърът на финансите ще обсъди параметрите на проектобюджетите с първостепенните разпоредители с бюджетни кредити и ще има консултации с Националното сдружение на общините за бюджетните взаимоотношения на местната власт с централния бюджет.
Правилата, заложени в бюджетната процедура за 2010 г., са свързани с разработване на основните бюджетни документи - средносрочна фискална рамка и основни допускания за периода 2010-2013 г., тригодишните бюджетни прогнози за периода 2010-2012 г. и проектобюджетите за 2010 г. на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити.
Процедурата за следващата година съдържа и изисквания за подготовка на предложения за нови инвестиционни проекти, за чието финансиране през 2010 г. се предвижда сключване на споразумения за държавни заеми и/или издаване на държавна гаранция.
Елементите на бюджетната процедура са съобразени с финансово-икономическите характеристики и особености на текущата година, и ограничаване на рисковете за икономиката в условията на глобалната финансова и икономическа криза. Заложените в нея цели са поддържане на устойчивост и последователност на процесите и механизмите за разпределение и управление на финансовите ресурси.
Бюджетът за 2010 г. ще бъде по-труден от този за 2009 г., защото няма да има бюджетен излишък, с който започнахме тази година, посочи пред журналисти Симеон Дянков. Той заяви, че през цялата 2010 г. държавният бюджет следва да бъде балансиран.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg