EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Българската икономика се ускорява + подробности

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българската икономика се ускорява + подробности

mail12:20 | 27.09.2016прегледи 1772 коментарикоментари 0


Влиянието на Брекзит върху пазарите в Централна и Източна Европа е слабо и ще остане такова. Тази прогноза направи главният икономист на УниКредит за Централна и Източна Европа Любомир Митов. Не така стои обаче въпросът с икономическия растеж. Малките отворени икономики в ЦИЕ, сред които и България, ще усетят най-силно забавянето на растежа в еврозоната и това ще рефлектира върху БВП на страните с понижение от 0.1 – 0.2 % . По-силно ще е отражението върху търговията в страните от ЦИЕ – там ще се наблюдава спад с 1.2 – 1.3 % от БВП.

България е сред страните, които имат възможност да приложат фискални мерки за ограничаване влиянието на Брекзит върху икономиката поради доброто изпълнение на държавния бюджет. Ако българското правителство не изхарчи парите до края на тази година, то през следващата ще може да увеличи разходите с 0.5 % , с което да раздвижи икономиката и да намали въздействието от Брекзит върху БВП.

Растежът на българската икономика набира скорост и става по-широко базиран – вече не се дължи само на износа, но и на увеличение на вътрешното потребление. Очакванията на UniCredit Research са, че за 2016 г. страната ни ще отбележи 3.2 % годишен икономически растеж, а през 2017 г. той ще се задържи на 3 %. Това показва, че българската икономика е набрала скорост, и то на фона на стагнираща икономика в еврозоната. Износът на България се е увеличил, икономиката става все по-конкурентоспособна. По обем на износа България се движи много добре сред страните от ЦИЕ и успява да изнася много повече стоки и услуги, отколкото е търсенето в страните от еврозоната. Когато обаче износът на стоки и услуги се измерва на глава от населението, страната ни е на предпоследно място, като след нас е само Румъния.

Хубави новини има на пазара на труда в България– след дълги години на висока безработица, сега тя спада, и то с бързи темпове. Създават се много нови работни места, и то в отрасли с висока добавена стойност и с високи заплати. Забелязва се преместване на икономиката на страната от отрасли като ниско платен туризъм и строителство към по-устойчив икономически модел. От дефицит по платежния баланс през предишни години, в момента България генерира излишък по текущата сметка. Част от това се дължи на еврофондовете.

Външата задлъжнялост на страната е умерена и това се отразява положително върху рисковите премии по държавните ценни книжа.

Очакванията продължават да се подобряват, което е хубаво за бизнеса, работната среда и инвестициите. В близките 1 – 2 години можем да очакваме задържане на икономическия ръст на същите нива. Един от факторите, който до момента задържаше инвестициите, беше недоверието в бъдещето. Този фактор постепенно започва да изчезва и това ще доведе и до раздвижване на кредитирането.

България мигрира към модел на растеж, който не води до появата на нови или изострянето на съществуващи макроикономически дисбаланси.

В краткосрочен план България стои добре, но в следващите години ще трябва да се справи със сериозни предизвикателства.

Очакванията са, че в следващите 5 години в целия регион на ЦИЕ ще има трайно намаляване на икономическия ръст в ЦИЕ и причина затова са два фактора – демографията (намаляващата работна сила) и производителността на труда (намаляващия относителен дял на производителността на труда към ръста на БВП). В последните години производителността на труда се увеличаваше заради проведените реформи в различни отрасли, смяната на производствени технологии и високото ниво на чуждестранни инвестиции. В следващите години обаче не можем да очакваме прилив на чужди капитали в развиващите се икономики от региона на ЦИЕ, така че страната ни трябва да се концентрира върху вътрешните си възможности за растеж.

Населението на България намалява с бързи темпове като освен отрицателния демографски прираст към това се добавя и емиграцията на млади и добре квалифицирани българи. Българката ражда средно по 1,5 деца и дори сега да започнат да се раждат средно по 3 деца на жена у нас, тенденцията няма да може да се обърне в следващите 20 години. Друг влошаващ фактор за пазара на труда е, че докато през 2000 г. страната ни са напускали основно ниско образовани българи, през последните години българските емигранти са все по-висококвалифицирани кадри. Така нареченото „изтичане на мозъци“ е проблем за целия регион на ЦИЕ и го поставя в доста неизгодна позиция в следващите години. Решението е още отсега да се вземат мерки за подобряване на демографската картина – създаване на възможност за отглеждане на деца в градини и ясли, бързо връщане на родителите на работа, гъвкаво работно време, както и провеждане на реформи в образованието в посока отдалечаване от механичното запаметяване и развиване на образование как да се намира и анализира информация, да се рестартира професионалното образование.

------------------------Любомир Митов е главен икономист на УниКредит Груп за Централна и източна Европа. Преди да започне своята кариера в УниКредит тоя е бил главен икономист за развиващите се европейски пазари в Института по международни финанси във Вашингтон, където работи 18 години. Любомир Митов е заемал позициите старши икономист в представителството на Световната банка в България и Министерството на външноикономическите връзки.

 


Тагове: ръст, икономика
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg