EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Български туроператор банкрутира

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български туроператор банкрутира

mail09:52 | 23.08.2012прегледи 805 коментарикоментари 0


Руските туроператори, които работят с Bulgarian Vip Tours (BVТ), са получили писмо, че компанията не може да изпълнява своите задължения пред партньорите си. "Ръководството на BVT иска с огромно съжаление да Ви съобщи, че ние сме принудени да прекратим дейността на нашата компания. Това решение е изключително тежко както за нас, така и за вас. Банкрутът на един от нашите основни партньори, забавянето на новите инвестиции, суровите условия от страна на кредиторите ни доведоха до това, че не можем да продължим нашата работа. За съжаление ние не успяхме да осигурим необходимото ни финансиране и сме длъжни да ви уведомим за настоящото положение", се казва в изпратеното до туроператорите писмо, с което разполага РИА "Новости", цитирана от БГНЕС.

Руските туристи в България, които са настанени чрез българския туроператор  BVT, ще завършат ваканцията си в страната ни безпроблемно. Това стана ясно след разговор на заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов с два български туроператора. Съгласно Директива 90/314/ЕС отговорността за престоя и връщането на туристите е на изпращащия туроператор. BVT е сключила договори с четири руски фирми, чиито задължения по договорите се поемат от двата български туроператора, уточняма икономическото ведомство.
За възникналите финансови проблеми на BVT МИЕТ е информирано от представители на туристическия бранш. BVT не е изпълнила задължението си съгласно Наредбата за условията и реда за сключване на застраховка отговорност на туроператора да уведоми застрахователя, министъра на икономиката, енергетиката и туризма и председателя на КЗП в еднодневен срок от възникване на неплатежоспособността си. За фирмата тече 30-дневен срок, в който съгласно Наказателния кодекс следва да заяви неплатежоспособността си пред съда. Неспазването на това задължение се наказва с лишаване от свобода от три години или с глоба до 5 хиляди лева.
МИЕТ получи уверение от управителя на BVT Николина Добрева, че иранските й партньори ще заплатят престоя на туристите от Иран, които в момента са на почивка в България и тези, които предстои да пристигнат. След разговори с туроператори е разрешен и проблемът с настаняването на пристигналите днес туристи от Казахстан. Предприемат се действия за престоя и на грузинските туристи, които са на почивка в Слънчев бряг.
Зам.-министър Иво Маринов е в непрекъснат контакт с Федералната агенция по туризъм на Руската федерация, Съюзът на туристическата индустрия на Русия и Асоциацията на руските туроператори.
В момента няма български граждани, които са зад граница, съобщиха от BVT за МИЕТ.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg