EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България – общество на ниското доверие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България – общество на ниското доверие

mail16:20 | 22.12.2009прегледи 639 коментарикоментари 0


Ралица Русинова
Българите все повече се превръщат в „общество на ниското доверие”, сочат резултати от четвъртото издание на Европейското социално изследване /ESS/.
 „На последно място сме във всякакви класации по отношение на удовлетвореност, щастие, оптимизъм”, твърди проф. д-р Николай Тилкиджиев. Оказва се, че българинът е изтъкан от страхове. Той се страхува от всичко – повишаване цените на хранителните продукти, болест, нарушаване на етническия мир. Тези страхове не са просто спонтанни изблици, а все повече се превръщат в постоянен фактор, който пречи за удовлетвореността им.
Жизненият стандарт, разбира се, е основен фактор дали човек е щастливи или не. Едва 1,3%  от българите живеят комфортно (през 2008г. процентът е бил 0,9), 28,3 % се „справят”, 35,3 % живеят трудно, а 34,8 % „мизерно”.
Друг важен фактор, който оказва много голямо влияние, е чувството за сигурност. Около 50 % се чувстват защитени в мястото, където живеят. Този процент е най-нисък в сравнение с другите страни в Европа.
Дори руснаците са преди нас по този показател – 55,9% от руските граждани се чувстват сигурни.
И още –  44,3% от българите живеят в страх, че домът им може да бъде нападнат. За сравнение само 7,9 от норвежците изпитват подобни страхове. 38,7 % от българите се притесняват, че могат да станат жертва на престъпление, в Словения процентът е едва 5,3 %.
Една от причините за българския песимизъм, според Лилия Димова от Агенцията за социални анализи (АСА), е липсата на доверие в институциите. Само 10 % от българите вярват на полицията. Това е най-малкият процент в Европа. Според социологическото изследване по-малко от 6%  от българите вярват, че правосъдната система може да ги защити, а 80 % от населението не вярва на политиците.
Едва 10 % от съгражданите ни смятат, че като цяло хората са добронамерени.
Почти 2/3 от Българите се страхуват, че няма да задоволят нуждите на семейството си. Над 30 % смятат, че има вероятност да загубят работата си.
22 % от българите се чувстват щастливи през 2009г., те са повече с 4 % от миналата година. Не са щастливи 16,9%, а 60,9 % са „нито щастливи нито не”,
Според проучването най-щастливи тази година са датчаните (80,8%), финландците (75,1) % и норвежците (71%).  Най-нисък е процентът на щастливи хора в България, Русия и Португалия.
Изследването е национално представително за страната, обхваща 2300 лица на 15 и повече години.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg