EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България преди Италия по икономическа свобода

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България преди Италия по икономическа свобода

mail09:20 | 17.03.2011прегледи 771 коментарикоментари 0


Италианският финансово-политически всекидневник " Sole 24 ore " публикува днес данни от класацията Индекс на икономическата свобода (Index of Economic Freedom), която всяка година се изготвя в САЩ от фондацията Heritage Foundation съвместно с в. The Wali Street Journal. Класацията обхваща 183 държави, подредени по 10 параметъра, между които данъчни, инвестиционни и финансови свободи,
регламентиране на трудовия пазар и борба с корупцията. Добрата новина е, че изгряващите икономики по света бележат лек напредък в правенето на бизнес и в създаването на по-добри условия за икономическо развитие. В глобален мащаб средният индекс на икономическа свобода се е увеличил от 59,4 на 59,7 пункта.
Лошата новина е, че Италия изостава, не създава добър бизнес климат и продължава да е спъвана от бюрократични прегради и от усещането за ширеща се особено на юг корупция, посочва вестникът, който е издание на Конфедерацията на едрите италиански работодатели. Начело в класацията е Хонконг, следван от Сингапур и Австралия. САЩ са едва на девето място, с една позиция по-ниско, която са отстъпили на Дания. Те още плащат за антикризисната интервенция на администрацията на Обама, която в дългосрочна перспектива ограничи икономическата свобода и конкурентоспособността. Италия е чак на 87-о място - с 13 позиции по-долу в сравнение с 2009 година. Ударът е чувствителен, като си представим, че Бахрейн, който сега е разклатен от бунтове на опозицията срещу династията ал-Халифа, заема невероятното 10-о място. Бахрейн обаче е набрал 77,7 точки, защото е развит инвестиционен и трудов пазар, който е пръв по икономическа свобода сред 17 страни от зоната Близък изток-Северна Африка. Италия има индекс от 60,3 точки, колкото Гърция, и е изпреварена от страни като Уругвай - 33-о място, Ботсуана - 40-о, България - 60-о и Уганда - 80-о място. Слабостите ни проличават при подробния преглед на отделните критерии. В раздела "Трудов пазар" набираме едва 44,4 точки от 100 възможни. В борбата с корупцията сме с 43 точки, което е с 5 точки по-малко в сравнение с предходния период. Именно корупцията и организираната престъпност са най-големите пречки за инвестиции и въобще за икономически растеж на Южна Италия. Друг критичен фактор е интелектуалната собственост, където имаме 50 точки. Тук изпъква изключително бавното съдебно производство и защита на правата, която е категорично по-ниска от тази в останалите страни от Западна Европа, изтъква вестникът.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg