EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България или Сърбия: Къде е по-евтино?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България или Сърбия: Къде е по-евтино?

mail06:00 | 29.01.2014прегледи 1889 коментарикоментари 1


Много българи пътуват през Сърбия, но голяма част от тях не се възползват от предимствата на пазаруването извън България. Можем ли да пазаруваме изгодно там и къде най-привлекателно може да бъде показва проучване на Асоциация „Активни потребители”:

1. Пазаруването на някои видове стоки, които са по-евтини. Например, хранителни стоки като захар, яйца, краве сирене, кетчуп и доматено пюре, кори за баница, шоколад и бисквити, и нехранителни като прах и омекотител за пране.

2. Посещение на заведение, където тютюневия дим е разрешен и може да се опитат местните кулинарни специалитети. Цените са приблизително еднакви, но сръбските специалитети са предпочитани от редица потребители.

3. Посещение на козметик (напр. солариум, ноктопластика, масажи) или зъболекар. Проучването установи, че цените на зъболечението в Ниш са близо два пъти по-ниски от тези в София.

Покупателна способност на потребителите от България и Сърбия

По информация, предоставена от Републиканския статически институт, средната заплата (без вкл. данъци и такси) през септември 2013 в Република Сърбия е била 43615 динара (380 евро). Това означава, че са необходими 2.22 средни работни заплати, за да се закупи изследваната потребителска кошница със стоки и услуги в Сърбия. По последни данни предоставени от Републиканския осигурителен фонд, средната пенсия в Република Сърбия в периода на изследването е била 25439 динара (221.44 евро). Съответно са необходими 3.8 средни пенсии, за да се закупят всички продукти и услуги.

Според данни на Националния статистически институт и Националния осигурителен институт, средната заплата в България за посочения период е 801 лв. (409.54 евро). Необходими са 1.83 заплати, за да се закупят продуктите и услугите от изследваната потребителска кошница, Средната пенсия за анализирания период е била 297.97 лв. (152.31 евро), което означава че са необходими 4.93 пенсии за продуктите и услугите.

Данъци, мита, такси

Много често пропускаме факта, че пазарувайки от чужбина над определена стойност можем да възстановим данъка добавена стойност, но пък за сметка на това ще трябва да заплатим мито при декларирането на стоката. Според разпоредбите на Закона за ДДС в Сърбия право на възстановяване на ДДС имат чуждестранните граждани, които се купили стоки на стойност над 150 евро (вкл ДДС), в срок до 3 месеца от покупката. Връщането на ДДС се реализира само при попълнен REF 4 формуляр, както и въз основа на предоставени оригинални бележки за купената стока. Според информация от митническите служби в Сърбия малцина български граждани се възползват от тази възможност – само за някои по-скъпи дрехи, часовници, бижута, лаптопи, велосипеди.

Съдействие при проблеми

В случай че възникне потребителски проблем в Сърбия Асоциация „Активни потребители” може да съдейства напълно безплатно. Асоциацията приема сигнали от български граждани и помага за разрешаване на спорове със сръбски търговци с помощта на нашите партньори – потребителски организации в Сърбия. Всеки, който пътува в Сърбия и има потребителски проблем, може да изпрати жалба в свободен текст и да я изпрати по имейл, по пощата или лично в някой от офисите ни. Важно е обаче, да се приложат копия от всички свързани с проблема документи – касови бележки, договори, гаранционни карти и т.н.
 

източник:  Асоциация „Активни потребители”


 
Коментари
 
Снежана Райкинска - 28-01-2014 г. 18:50:25

Здравейте Мисля, че е добре да коригирате информацията в статията. Първо, заведенията не са по-евтини в Сърбия, напротив, около 2 пъти по-високи са цените от тези в родните заведения. Ястията са вкусни, но почти всичко е месно, като изключим шопската салата и салата Урбенес. Грамажът е по-голям от тези на нашите заведания, но и цените са по-високи. Хранителните стоки са по-евтини ако отидете на зеленчуковия пазар в Ниш. Там, през пролетта и лятото може да хапнете домашно отгледани плодове и зеленчуци на много добра цена! Заслужава си да посетите и пекара Бранкович, за да опитате местния специалитет - бурек со месо (баница с месо) и бурек со сиром (баница със сирене). Много са вкусни, но са по-скъпи от нашите банички. Хранителните стоки в супермаркета - от 2 до 4 пъти по-скъпи от България! Наемите на жилища в Белград, средно 2 пъти по-високи от София, кв.м жилищна площ, средно 3 пъти по-скъпа от София.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039