EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България да наема адвокат, да приключва с АЕЦ "Белене"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България да наема адвокат, да приключва с АЕЦ "Белене"

mail15:10 | 09.02.2011прегледи 1581 коментарикоментари 0


Георги Ангелов. ikonomika.org

Някакво писмо, вътрешно за руската компания Росатом, изненадващо "изтекло" в медиите – или по-скоро контролирано е пуснато. Руснаците смятат, че ще ни уплашат с твърдението, че ще се откажат от АЕЦ "Белене" вероятно без да осъзнават, че това е българският интерес.

В писмото има няколко интересни неща.

1. Твърди се, че 30% от АЕЦ "Белене" са 2 милиарда евро. Оттук веднага можем да сметнем, че оферираната цена е около 6.7 милиарда евро. Отделно, като включим допълнителните разходи за изграждане на инфраструктура и пр. се потвърждава цената от 8-9 милиарда евро, много повече от първоначалната оферта.

2. В писмото се твърди, че АЕЦ "Белене" е "най-конкурентен" – обаче, начинът по който руснаците спечелиха проекта без да се провежда конкурентен търг, въобще не потвърждава това твърдение (спомняме си, че руската технология беше избрана преди да се проведе търг, т.е. други конкуренти не бяха допуснати).

3. Руснаците са готови да отпуснат кредит за АЕЦ "Белене" – но искат да отпуснат кредита на държавния монополист НЕК. Което означава, че руснаците не вярват чак толкова в проекта Белене, обаче вярват, че отпускайки кредит на държавен монополист ще си вземат парите обратно, каквото и да стане с Белене. Което прехвърля риска върху българските потребители и данъкоплатци. Ако руснаците толкова вярваха в конкурентността на АЕЦ "Белене", защо не отпуснат на него кредита и да разчитат само на приходите от продажби на ток, без държавни гаранции?

4. Руснаците твърдят, че централата трябва да се построи бързо, за да се гарантират продажбите. Обаче, бързото завършване на проекта нищо не гарантира – ако Сърбия или Гърция завършат нови централи 1 година след Белене, те няма да купуват от Белене ток, независимо че е построена по-рано. Гаранция за продажби е сключването на дългосрочни договори за продажба на енергия, обаче към такива договори няма особен интерес – не на последно място защото себестойността на тока от Белене е доста висока (около 10 пъти по-висока от тази на АЕЦ Козлодуй)

5. Българското министерство на енергетиката попитало осигурените от Русия "европейски" инвеститори в АЕЦ "Белене" какъв дял искат да купят в централата. Те не отговорили и зам-министърът си излязъл от срещата. Това се сторило обидно на руснаците. А те какво искат, да се срещат с министри по бизнес проекти, без дори да знаят какво предлагат?

6. Руснаците казват, че неустойката ако се спре строителството на АЕЦ "Белене" е 200 милиона евро и то ще е дължима след години на съдебни процеси. 200 милиона на фона на 8-9 милиарда е нищо. Още повече, че вече сме платили част от произведеното оборудване и можем да го продадем и да си възвърнем част от парите. Да не говорим, че документацията на проекта още не е одобрена, което означава, че едва ли руснаците имат право на неустойки.

Всъщност, писмото не затвърждава руската позиция, а я разхлабва. Ако правителството има здрав разум, да си наеме добри адвокати и да прекратява договора. А ако има нужда от някаква нова ядрена мощност, да обяви открит конкурентен търг, да привлече стратегически инвеститори в подобен проект и да избере най-конкурентното предложение.

Оригинално заглавие:Епистоларни разкрития за АЕЦ "Белене"
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg